Wedstrijdverslagen week 4!

25-01-2020Achilles X12-1 @ Deurne Pioneers X12-156 - 11 (L)
13u30De PeelhorstDeurne

Het was nu dan toch echt zo ver, na lang wachten (en een team-uitje naar Venray gehad te hebben), de eerste wedstrijd van het U12 team. De kids mochten hun basketbaltalent en groei laten zien in Deurne, waar we met het volledige team naar toe waren gegaan. Dit team had al een wedstrijd gespeeld en gewonnen, daarnaast vertelde de coach van Deurne dat een aantal kinderen al ervaring had met wedstrijden van een eerder wedstrijdseizoen. Ondanks de spanning van een eerste wedstrijd, hadden we er met z’n allen veel zin in!

In de laatste paar minuten van de warming-up zijn we bij elkaar gaan zitten om nog even wat belangrijke dingen te bespreken. 3 dingen stonden centraal: Blijf tussen je mannetje en de basket verdedigen, probeer vrij te lopen, maar vooral plezier hebben in de wedstrijd! Yell, yell, yell, Achilles wint wel!

Echter werd al snel duidelijk dat de tegenstander een maatje te groot was voor onze kids en dat zij al een stukje meer ervaring hadden op het gebied van wedstrijden spelen. De tegenstanders pakten vaak de bal af, iets waar wij nog niet aan gewend waren geraakt. We kwamen dus ook met 14-0 achter, wat in eerste instantie ontmoedigend werkte voor het startende U12 team. Tussen de mini-kwarten door heeft coach Job dan ook duidelijk gemaakt dat de score helemaal niet belangrijk is, dat wij plezier gaan hebben en gaan laten zien dat wij heel veel leren in zo’n eerste wedstrijd.

De grootste verandering die plaatsvond was toen Bob de eerste score maakte. Toen zagen de kids dat ze zeker wel konden scoren en gedurende de wedstrijd raakten ze steeds meer gewend aan de manier van verdedigen en de hoeveelheid die ze op en neer moesten rennen. De yell pasten we hierdoor ook aan tussen de mini-kwarten: Yell, Yell, Yell, Achilles scoort wel!

En scoren deden ze, 11 punten totaal in de eerste wedstrijd! Dat is inclusief de enige 3-punter van de wedstrijd door Jasper! Daarnaast was de groei heel duidelijk te zien bij iedere speler van het team. Bob scoorde 8 punten en liet zijn dribbel-skills en sterke lay-ups zien. Tess en Denise hielden de 2 langste jongens van hun team tegen in de verdediging en leerde beetje bij beetje hun lengte te gebruiken. Timo en Sterre lieten zien dat de bal niet meer uit zijn handen zou worden geslagen, ook al werd dat veelvuldig geprobeerd. Floor liet zien dat ze vaak op de juiste plek stond en vrijliep, waardoor ze veel kansen kreeg en waardoor de coach gelooft dat ze volgende keer zeker wel gaat scoren. En als laatst liet Jasper zien dat hij al erg goed kan dribbelen en scoorde hij als enige van beide teams een 3-punter.

De coach en de meereizende ouders zagen jullie groeien in de wedstrijd en waren ook ontzettend trots, ga zo door U12! Op naar volgende week tegen Jumpers, in Venray!

25-01-2020Achilles X10-1 @ Springfield X10-254 - 8 (L)
14u30De RunBerlicum


De allereerste wedstrijd van ons u10 team was een feit afgelopen weekend. Met zijn allen afgereisd naar het mooie berlicum en speelde we tegen springfield. Dit was wel al een team die wat ervaring had in competitiewedstrijden spelen, dus dat beloofde wel een pittige wedstrijd te worden voor de eerste keer. Toch wel spannend zo’n eerste wedstrijd, hoe gaat dat allemaal en hoe gaat dat in zijn werk? 

We hadden net voordat de wedstrijd begon, nog even wat belangrijke punten besproken. Het belangrijkste was in de verdediging: tussen de man en de basket verdedigen. Door de wedstrijd heen zag je echt dat dit steeds beter ging, sowieso de verdediging ging steeds beter. Er werd gerebound, handen voor het schot, terug rennen en weten dat je de bal moet afstoppen. Soms stonden we als team met z’n drieën het schot tegen te houden, super goed!

In de aanval groeide we als team ook steeds meer. Er werd naar elkaar gekeken en goede passes gegeven. Ook werd er naar voren gedribbeld en zelfs gescoord!!! 8 punten, wat ontzettend knap! Er waren ook veel kansen die er misschien nog niet in gingen maar wel echt goede kansen waren.

Helaas was de tegenpartij wel beter en kregen we 54 punten tegen. Maar ondanks dat zijn we als team goed doorgegaan en hebben we gevochten tot het einde. 

We hadden sara en sarah als twee scoorders, Sarah 6 punten en dribbelde vaak de bal op en sara 2 punten en zorgde voor veel lengte in de bucket, Züleyha liep goed vrij en durfde haar mannetje voorbij te dribbelen, Makcim had veel rebounds en maakte dan veel snelheid en Luuk en Jayson waren niet te stoppen in de defense en dribbelde het veld over.

Dit maakte de coaches en de ouders dan ook erg trots! Ga zo door u10 en op naar de volgende wedstrijd!!

25-01-2020Achilles M20-1 @ Ardito M20-151 - 46 (L)
20u00Buys BallotZaltbommel


26-01-2020Achilles Ds1 VS Vido Ds155 - 44 (W)
14u30De HongermanNuenen


De eerste wedstrijd van het seizoen tegen Vido in oktober was spannend tot aan de laatste minuut totdat power forward Iris Verbakel de winst zeker stelde met een steal en een score.
Na de spits van de tweede seizoenshelft de vorige week al te hebben afgebeten uit in Sittard mocht Achilles ’71 dames 1 zich opmaken voor de return thuis tegen de scherpschutters uit Veldhoven.
Ook In deze match-up waren beide ploegen niet op volle oorlogssterkte. Achilles had wel vanaf de tip off het betere van het spel al werd dat niet per se uitgedrukt in de stand. Ook al stond de uitploeg vanaf de tipoff voor kon er geen echt gat worden geslagen. Het gameplan van Achilles was duidelijk. Geen perimeter schoten toestaan en de bezoekers hard laten werken voor iedere score.
Vido staat echter niet zomaar boven Achilles in de ranglijst en bood prima tegenstand. Toen de uitploeg doorhad dat iso plays de Nuenense verdediging in de kaart speelde schakelden ze slim over op een snellere passing game. Dat kwam het spel zeker ten goede en hield ze goed in de overigens stevige maar sportieve wedstrijd.
Achilles wisselde de fullcourt press af met een 2-3 zone die de aanval van de Veldhovenaren vaker wel dan niet ontwrichtte. In het derde kwart kwam Achilles pas op de eerste voorsprong die ook niet meer werd weggegeven. De eerste double digit winstpartij was een feit bij het klinken van de laatste zoemer.
Vrijdag 31 januari speelt Achilles dames 1 uit in Eindhoven tegen universiteitsploeg Tantalus.
Deze derde en laatste match-up valt dan hopelijk voor het eerst dit seizoen uit in het voordeel van de ploeg uit Nuenen ook al koerst Tantalus af op het kampioenschap.

26-01-2020Achilles Ms2 VS JRC Ms264 - 53 (W)
14u30De HongermanNuenen


26-01-2020Achilles Ds2 VS BV Rooi Ds133 - 20 (W)
16u30De HongermanNuenen

In het eerste thuisweekend van 2020 kreeg het tweede dames team van Achilles ’71 bezoek van BV Rooi dames 1.
De ploeg uit Sint-Oedenrode ging gemotiveerd van start. Mede omdat zij de eerste wedstrijd tegen Achilles al hadden verloren.
Achilles begon echter heel fel en gunde de spelers van het uitteam weinig adempauze. Bij de meeste balcontacten werden de spelers direct onder druk gezet wat resulteerde in verschillende turnovers. De smalle 2-3 zone van BV Rooi werd door snelle en zuivere passing al snel uitgespeeld. Richting de de rust kon Achilles door de afgedwongen omschakeling momenten te verzilveren al een aardig gat slaan.

De tweede helft bracht meer van hetzelfde.
Beide ploegen gingen echter bijna simultaan een wat slordiger fase in gekenmerkt door balverlies, miscommunicatie en gemiste kansen. In deze fase had BV Rooi door de lengte van hun lineup een licht rebound overwicht.
Dit had weinig invloed op de voorsprong van Achilles die desondanks makkelijk standhield.
De wedstrijd werd rustig uitgespeeld en al de trainings uren op specifieke punten wierpen duidelijk hun vruchten af bij winnend team Achilles ’71 Ds2 dat ook nog een jarige had. Dubbel feest dus.