Wedstrijdverslagen 1/2/3 Oktober

01-10-2021Achilles'71 HS1 VS Pendragon HS286 - 64(W)
21u00Studentensporthal KUBTilburg

Heren 1 mocht deze week het Achilles’71-wedstrijdweekend openen op vrijdagavond tegen studentenvereniging Pendragon. Een winst zou de hete start van het seizoen voor onze heren, die de eerste twee wedstrijden van het seizoen ook met een winst hebben weten af te sluiten, alleen nog maar meer versterken.

1e kwart
Pendragon begint het eerste kwart sterk met een luid thuispubliek en een 1 – 8 scoring run tegen onze heren. Gelukkig weet Achilles’71 hier snel een antwoord op te vinden via simpele scoring van met name Tosha Gommers die 4 punten weet te scoren uit succesvolle spelletjes en Derriel James die 6 punten haalt uit aggressieve aanvallen richting de basket. De scoring in het kwart gaat gelijk op en met een 20 – 24 stand na 1 kwart is er aan beide kanten al meer gescoord dan in de eerste helft van de Achilles’71 – Falcons game van vorige week.

2e kwart
Nu de toon van de wedstrijd gezet is zet Tosha Gommers dit kwart de scoring voortvarend door met 6 van zijn in totaal 17 punten en ondanks sterke drives van een jong Pendragon team klauwen onze heren zichzelf punt na punt weer terug in de wedstrijd. Captain Alex Scale en Andre Smeets dragen dit kwart ook bij aan de scoring en Achilles’71 geniet richting de laatste minuten van de helft van een voorsprong tot Pendragon guard Viander nog snel 5 punten voor de tegenstander weet te zetten om de eerste helft af te sluiten. Stand: 37 – 39 in het voordeel van Pendragon.

3e kwart
Net als in het begin van de eerste helft komt Pendragon vlammend de rust uit met 6 onbeantwoorde punten voor Tilburg. Guard Leroy van Eijk had genoeg gezien en besloot de wedstrijd naar de kant van Nuenen te trekken met 5 onbeantwoorde punten van zichzelf. Het tweede deel van het kwart werd geclaimt door meer dreigende basketaanvallen van Derriel James. De verdediging is geforceerd te overcompenseren in de verdediging om Derriel tegen te houden met als gevolg meer open scoringsmogelijkheden voor de 4 andere Achilles’71 spelers op het veld. Onze heren sluiten het kwart af met een 59 – 55 voorsprong.

4e kwart
Leroy van Eijk had in het voorgaande kwart al een voorproefje gegeven van waar hij toe in staat is, maar het zou blijken dat de heren van Pendragon hun les nog niet geleerd hadden via 8 punten onbeantwoord vanuit Leroy waarmee de wedstrijd volledig weggetrokken werd van Tilburg en dit bleek de start van een 21 – 2 scoring run voor Achilles’71 in het vierde kwart. De wedstrijd wordt tot slot toepasselijk afgesloten met een driepunter van Tosha Gommers die het inmiddels muisstille Tilburge thuispubliek tot slapen sust en winst nummer 3 van onze heren verzekerd met een eindstand van 86 – 64!

Scoring: Tosha Gommers – 17, Leroy van Eijk – 16, Derriel James – 12, Andre Smeets – 12, Alex Scale – 10, Stacho Garay – 7, Hasan Mutlu Dikinci – 5, Bart Ponte – 4, Job Stikkelbroeck – 3, Jaap Mutsaers – 0, Lars Rutte – 0 Afwezig: Maikel Boons


02-10-2021Achilles'71 MU16-1 VS Black Shots MU16-120 - 91(L)
11u45Veka-SportcentrumHelmond

02-10-2021Achilles'71 XU12-1 VS Yellow Sox XU12-245 - 43(W)
13u45'T ZandBakel

De tweede wedstrijd van het seizoen (en voor sommige spelers zelfs de eerste wedstrijd in hun leven) spelen we uit tegen Yellow Sox in Bakel. Op Tom en Lyvia na is het team compleet en ze hebben er duidelijk veel zin in. Met de winst van vorige week tegen Heeze in het achterhoofd, zit het met de motivatie wel goed. De verwachting is dat Yellow Sox een sterke tegenstander zal zijn. Dat is absoluut waar, het was een ontzettend spannende wedstrijd. 

Direct bij de start zette Sarah de toon door binnen 30 seconden te scoren. Yellow Sox liet dit niet zomaar voorbij gaan en kwam sterk terug. De goede verdediging maakte het voor ons team een tijdje moeilijk om door te breken. Met twee vrije worpen en een aantal mooie aanvallen, lukt het Achilles toch om de eerste twee periodes af te sluiten met een kleine voorsprong. (1e periode 6-8, 2e periode 13-16).

Het spel wordt regelmatig stilgelegd door de scheids. Erg goed dat ze vervolgens ook uitgebreid uitlegt wat de fout is. Leerzaam voor onze spelers!

De teams blijven de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd en de scores vliegen om de oren. Het spel is snel en beweegt zich continu van de ene naar de andere kant van het veld met mooi spel van beide partijen. In alle hectiek maakt Yellow Sox zelfs per ongeluk een eigen goal. De stand blijft dicht op elkaar, in de rust staat het 25-27

Coach Alex geeft na elke periode tips en speltactieken en we zien dat de verdediging vanuit Achilles steeds sterker is. De felheid van Roan en de snelheid van Malou, die met haar hand heel wat ballen uit de lucht slaat, zorgt ervoor dat Yellow Sox iets minder kansen krijgt. 

We zien snelle uitbraken en scores van Kees, Hannah, Roan en Sarah. We zien gerichte passes van Laszlo en Lucas en een mooie lay-up van Ruben. Maar het is vooral het samenspel dat opvalt. Een voorbeeld: Malou slaat de bal uit de lucht, Kees pikt ‘m op en past de bal naar Lucas, die met een dribbelende draai de bal doorspeelt naar Laszlo, die ziet dat Hannah vrij straat om de aanval af te maken. Net mis, maar gelukkig staat Kees op de juiste plaats om alsnog te scoren. Teamwerk, wat een genot om naar te kijken!

Op 2 minuten voor het einde van de wedstrijd staat Achilles aan kop met 39-45, maar dan maakt Yellow Sox een inhaalslag en scoort 3 goals. In de zenuwslopende laatste seconden blijft Achilles vechten en we gaan er met de winst vandoor: 43-45. Maar het belangrijkste: De spelers hebben genoten van een onwijs spannende wedstrijd. En het publiek ook!


03-10-2021Achilles'71 XU10-1 VS Yellow Sox XU10-167 - 0(W)
10u00De HongermanNuenen

Onze u10-1 jongens en meiden speelden afgelopen zondag helaas zonder Noor en Nia hun tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Deze week zou dat een wedstrijd tegen het u10 team uit Bakel zijn dat eigenlijk volledig bestond uit meiden. Voor de inmiddels u10-veteraan Linc was dit de eerste wedstrijd van het seizoen.

De meiden van Yellow Sox bleken al snel een stuk competitiever ingesteld te zijn dan de nieuwe spelers van het Attacus team van vorige week, maar de motorische vaardigheden van onze spelers werden het Bakelse team toch ook al snel teveel. Ondanks het snelle terugzakken van onze jeugdleden eerst naar de middenlijn, toen naar de achterlijn voordat de verdediging ingezet werd, hadden spelers als Stan, Abel, Senn en Rafael direct hun handen op de bal zodra de geel-gesokte meiden een dribbel inzette. Ook gemiste schotpogingen kwamen 9 van de 10 keer in onze handen terecht omdat al onze spelers daar wat actiever mee bezig waren dan de tegenstander.

Om de Achilles’71 spelers uit te blijven dagen gedurende de wedstrijd werden er door coach Stacho verschillende opdrachten aan het team gegeven. Zo werd er bijvoorbeeld een focus gelegd op het behalen van scores voor het hele team en deze wedstrijd bleek dat iedereen met minimaal 4 punten ook te zijn gelukt na een paar hele mooie schoten van onder andere Rosa, Batuhan en Linc!

Ook lay-ups toepassen gedurende de wedstrijd was een focuspunt en nadat het Abel in eerdere wedstrijden al een paar keer gelukt was, volgde deze wedstrijd ook Luuk, BatuhanSvenLincStan en Senn met hun eerste geraakte in-wedstrijd lay-ups! Richting het einde van de wedstrijd werd er ook alvast een klein begin gemaakt aan het inbrengen van een ’team-aanval’.

Voor een tijdje heeft ook elke Achilles’71 speler de bal moeten krijgen voor er gescoord mocht worden(iets wat ook met regelmaat op de training geoefend wordt). En tot slot werd er voor de eerste keer gedurende een echte wedstrijd gewerkt aan de ‘5-out’ team-aanval die afgelopen dinsdag ingebracht was door de coach. De aanval is voor de meeste spelers nog wat ingewikkeld maar beetje bij beetje ziet dat er al steeds beter uit en zien onze spelers daar ook de mogelijkheden van in. Aankomende week spelen we wederom tegen dit team(dit keer in Bakel) en dan zal onder meer de progressie van de team-aanval ook weer een van de focuspunten van de wedstrijd zijn dus dat beloofd veel goeds!


03-10-2021Achilles'71 DS1 VS Venlo Sport Crusaders DS154 - 45(W)
10u00Egerbos IIVenlo

For the first match of the season the women’s team of Achilles had an early match at 10:00 in Venlo. Even though the Venlo Sport Crusaders had to cancel the previous week’s match due to a lack of players they were able to field nine today against the seven of Achilles.

Quarter 1:
The team was excited to finally play their first game and it showed with a good level of energy right out of the gate! New additions Patrice (#10) and Egidija (#35) immediately put their mark on the game with great rebounding and scores inside. Point Guard Melike (#27) made her first three pointer of the game at a 4-4 score to kick off an Achilles run, fueled by 2 nice shots from guard Dominique (#4) to quickly run up the score. The quarter was finished off by Yvonne (#5) as slinged the ball towards the hoop and banked in the three point buzzer beater!
Score: 8-18

Quarter 2:
The home team tried to play a zone defense to slow down the Achilles run but we kept swinging the ball and finding the open shots. Although the shots weren’t always falling Patrice managed to get us extra opportunities by grabbing 8 offensive rebounds in the first half! Venlo decided to switch their zone to a 3-2 to take away our open shots on the wings and pressure the ball on the point. The resulting misses and turnovers helped them get back into the game a bit.
Score: 21-26

Quarter 3:
The message for the second half was to keep our poise. We were playing well and their zone wasn’t putting enough pressure on us to get stressed too much. To break their 3-2 zone Achilles put a center near the free throw line and our guards were able to find her for nice rolls inside. Egidija managed to score 10 of her game high 16 in this quarter to keep Achilles comfortably ahead.
score: 32-45

Quarter 4:
The last quarter was all about keeping the lead. Venlo went back to a man-to-man defense to put some more pressure on the ball handlers but Melike, Yvonne and Dominique managed to keep a level head and set up some offense. On defense Patrice & Hannah (#9) kept the door closed and along with Egidija racked up more rebounds. In a lower scoring quarter Melike managed to hit two more three pointers to make sure Venlo could never get too close.
Score: 45-54


03-10-2021Achilles'71 HS4 VS Fanatics'71 HS251 - 75(L)
10u00Jo GerrishalRoermond


Quarter 1
It was a rainy day, still we were fired up and ready to rock on the Achilleslaan 2. During the warm up we already saw a strong and top heavy team. So we started with a 4OUT play preferring 3p shots from players like Martin (#29) and Dominykas (#13) to lure out the defense. Meanwhile used a pass rejecting man-to-man defense ourselves. And even though the Fanatics were as strong as we expected, our strategy was effective giving us many easy free-throws, long shots and after a while easy drives.
Score: 13-13

Quarter 2
After luring the defense out in the first quarter we were ready to drive back in more during the second quarter. Therefor we went for an aggressive act & react style with the Lithuanians. Unfortunately, the Fanatics hold out well and started to make an aggressive run using a near unstoppable giant center. Even though Alex (#32) used all his tricks to hold him down, arguments with the referees and the opponents team were starting to break our morale and rhythm.
Score: 34-20

Quarter 3
After some uplifting words of coach Immanuel and the quick introduction of a different style, we were fired up again and ready to play! With a drive & dish play, we changed to a quick and shifty style, while keeping our put-backs high with players like Darius (#7). This way we successfully ramped up the score despite our shots not falling. Meanwhile the opponents just kept a steady pace, while their hostile tension and unsportsmanlike behavior kept rising. This even resulted in aggressive confrontations and fully broke the vibe and our morale.
Score: 57-40

Quarter 4
To breach this gap our team needed to speed up and increase the tempo of the game. So we started playing a more risky steal focused defense with a fast shooting offence. It briefly seemed to work. However the tension and the morale were already depleted, making it hard to stay consistent. Unfortunately the opponents seemed to cope all to well with this tension due to their home-court advantage. So after losing both Alex (#32) and Martynas (#14) to a fifth foul, there was no stopping the giant center, resulting in a second loss.
Score: 75-51


03-10-2021Achilles'71 XU14-1 VS Biks Shots XU14-128 - 70(L)
10u00De HongermanNuenen

03-10-2021Achilles'71 XU10-2 VS BC Kimbria XU10-13 - 66(L)
11u00GeusseltMaastricht


03-10-2021Achilles'71 MU22-1 VS BAL MU22-257 - 50(W)
12u00De HongermanNuenen

03-10-2021Achilles'71 XU12-2 VS Fanatics'71 XU12-17 - 55(L)
12u00De HongermanNuenen

03-10-2021Achilles'71 HS3 VS Venlo Sport Crusaders Hs185 - 51(W)
12u00Egerbos IIVenlo

First match as coach for Mindaugas Puškorius and for Achilles’71 HS3 (1-0) where they knocked out opponents in away game 51 : 85 (11 : 2421 : 179 : 1910 : 25) vs Venlo Sports Crusaders HS1 (0-2).

Fired up Xavier Robinson and Clinton Carter had their debuts game in 3e klasse and in Achilles’71 The Immortals.

Xavier Robinson got 19 points and was most scorer player in the team. Players who came to the court off the bench added even 47 points and scorer leader of those was Clinton Carter with 16 points of which 8 in last quarter alone. It was his first official game wearing Achilles’71 jersey.

Last season most scorers Nick van de Ven scored 8 points and Chris Bogers added 7 points.

Achilles’71 HS3 made three 3 point shots and made 8 free throws out of 11 attempts. Venlo Sports Crusaders made three 3 point shots and realized 6 free throws shots out of 16 attempts.

In Venlo Sports Crusaders fantastic game had Edward Hermans (#10) and Nathanaël Martineau (#11) who together had 22 points and were biggest offence force in their team.

GAME PROCESS:
There were energy from very first moment on the court and after first three minutes scoreboard already showed 6 : 9 Achilles’71 lead. To finish the quarter Xavier Robinson scored 8 points in a row and let Achilles’71 HS3 to end first quarter with double digit lead (11 : 24). Xavier Robinson scored 11 points in first quarter alone.

Achilles’71 offence pace changed in second quarter when Venlo Sports Crusaders changed their strategy for defence and started zone defence. Team from Nuenen tested few plays on it but due to great zone teams went to half time break Achilles’71 on lead 32 : 39.

After half time in locker room Nuenen The Immortals came back ready to attack zone defence. That knocked opponents out and they were able to score 9 points during 3rd quarter only and 10 points in last quarter. In 3rd quarter alone Immortals stole 4 balls and made them into quick baskets totally collected 19 points.

4 quarter was successful quarter for guard Clinton Carter who attacked the paint and scored 10 points. That completely capitulated Venlo Sports Crusaders and let final score to be 51 : 85.
The very first official game with Achilles’71 jersey had Xavier Robinson who scored 19 points and Clinton Carter added 16 points. Then the rest of the team: Martin Zobl and Bas van Esch 9 points each, Laurens Aelberts and Nick Van de Ven 8 points each, Chris Bogers 7 points 4 steals, Vishwanath Nagnath Pai 7 points (personal best), Ibrahim Sharbat 2 points. Yorick van der Horst and Pim Van Hoof didn’t play.

VENLO SPORTS CRUSADERS: Nathanaël Martineau 12 points, Edward Hermans 10, Tom Dings 9, Christiaan Engels 8, Dany Heldens, Jan Rosochowicz and Menno Hahury 4 points each.


03-10-2021Achilles'71 HS2 VS Jumping Giants Hs170 - 50(W)
13u30Sporthal NederweertNederweert

Third game of the season brought two teams face to face. Achilles come to the court to continue its winning string and Jumping Giants wanted to win after two losses at the beginning of the season. Due to injured players both team were missing key player.

Quarter 1:
First quarter was started as an defensive battle. With both side struggling to score, Achilles found the key to its opponent defense and when 6 minute mark is reached, the team was leading with score of 0-8. After 0-8 run, Jumping Giants started to find scoring option. With both sides are scoring, First quarter was ended with the score of 9-13.

Quarter 2:
Second quarter was started with 0-5 run of Achilles which took the point deficit the 9 points. After this point, both teams were scoring back and forth. Achilles protected its score advantage until the end of quarter but could not buzzer beater 3 point shot from Jumping Giants. First half was end with the score of 26-31.

Quarter 3:
With the addition energy that buzzer beater brought, Jumping Giants tried to reduce the deficit while Achilles fought back to keep the lead at first 5 minutes of the second half, After back and forth scoring from both teams, Achilles was leading with 8 points with score of 33-41. At second half of the quarter, Jumping Giants had a run of 11-1. Reducing the deficit and tying the score at 42-42. Achilles took the lead with two free-throws at the end of the quarter. Third quarter ended with score of 42-44.

Quarter 4:
With the additional motivation, Achilles took the court and defended its basket with high energy. At the first 5 minutes of the quarter, Achilles did not allowed its opponent score and take the lead with 0-17 run. After Jumping Giants time out, Both team started to score back and forth but Achilles kept its defensive energy high and protected its lead. Game was ended with the final score of 50-70.