Wedstrijdverslagen 11, 12 & 13 Maart

11-03-2022Achilles'71 HS2 VS Tantalus HS259 - 55(W)
21u30TU SportcentrumEindhoven


12-03-2022Achilles'71 XU10-2 VS The Black Eagles XU10-120 - 41(L)
9u30De HazelaarRosmalen

13-03-2022Achilles'71 XU12-1 VS Cougars XU12-166 - 25(W)
9u45Pica MareGennep

Op de vroege zondagochtend vertrok U12-1 naar Gennep. Gezien de ranglijst zou dit een goede kans moeten zijn voor een overwinning, en na de goede training op vrijdag had iedereen zin om sterk te beginnen. In de eerste periode werd er goed verdedigd, maar aan de aanvalskant wilde de bal er niet in. Na bijna 4 minuten spelen was het Roan die eindelijk de score wist te openen, waardoor deze periode met slechts 0-2 eindigde. In de tweede periode ging het aanvallend beter en wisten ook Sarah en Laszlo hun naam op het scorebord te krijgen. In de rest van de eerste helft leek het ritme gevonden te zijn. Door goede verdediging en snelle aanvallen door fast breaks liep de score al snel op naar 10-26 aan het einde van de eerste helft.

In de rust werd er door de spelers gehoopt op een nieuwe doelstelling, het verbeteren van het puntenrecord van 69 uit een eerdere wedstrijd dit seizoen. De enige manier om dit te halen was goed blijven verdedigen en zo snel mogelijk om te schakelen naar een fast break. Door goede passes in deze snelle aanvallen werd vaak de open speler gevonden, in de tweede helft wist daarom vrijwel iedereen een keer te scoren. Aan het eind van de 6e periode stond hierdoor een comfortabele tussenstand van 16-46 op het scorebord.

In het laatste kwart van de wedstrijd veranderde er weinig aan het spelverloop en werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen met 25-66.


13-03-2022Achilles'71 XU10-1 VS Wildcats XU10-148 - 45(W)
10u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

Onze eerste match-up tegen de Wildcats stond op de agenda deze zondag thuis in De Hongerman. Zonder Sven, Nia en Batuhan speelde we deze wedstrijd met de kleinste rotatie tot nu toe, 8 man sterk. Gelukkig is Linc na het missen van vorige wedstrijd wel weer terug!

De Wildcats hadden een speler die de wedstrijd hiervoor tegen de Eastwood Tigers 29 punten wist te scoren, dus we wisten bij aanvang van deze wedstrijd dat we waakzaam moesten zijn en dit keer lag de focus van de wedstrijd bij aanvang volledig op rebounding. In de eerste periode is het rebounden nog lastig, we moeten een beetje inkomen en de Wildcats spelen verdediging over het hele veld heen wat ook iets is waar we nog even aan moeten wennen waardoor we op een kleine achterstand komen. 2 – 5.

In de tweede periode zet Senn direct de toon met een lay-up, gevolgd door 2 lay-ups van Rafael, maar aan de andere kant begint de beste speler van de Wildcats ook op gang te komen met zijn eigen 6 punten(Indicatief voor de gehele wedstrijd die alle periodes spannend bleef). 11 – 13.

In de derde periode zorgen een aantal goeie ‘steals’ van Senn en mooie dribbels & passes van Rosa ervoor dat we veel kansen krijgen rondom de basket, maar ze willen nog niet allemaal vallen en doorgebroken spelers van de Wildcats houden de score in hun voordeel. 14 – 19.

In de periode voor rust scoort Luuk zijn eerste lay-up van de wedstrijd en 2 driepunters en Noor heeft deze periode ook wat mooie open kansen door het toepassen van ‘fake’-passes om de handen van de verdediger te laten zakken. Maar aan de overkant heeft de topscoorder van de Wildcats een nieuwe tactiek ontdekt: Een snelle dribbel langs de zijlijn voor een open lay-up vanaf de zijkant van de basket. Op deze manier weet hij meerdere keren te scoren deze periode en dit is iets waar we wat aan zullen moeten doen als we de wedstrijd willen winnen! 25 – 25.

Om de tweede helft te starten is het Linc die een mooie lay-up ringloos raakt, maar de Wildcats zijn fel op de pass-lijnen als ze niet strak zijn en onderscheppen een hoop van onze ballen. Gelukkig zijn wij op dat vlak ook niet de beroerste en daardoor houden lay-ups van SennNoor en Stan de wedstrijd spannend. 33 – 33.

De 6e periode is voor ons de wedstrijdbepalende periode geweest. Wederom was de topscoorder van de Wildcats van plan via de zijlijn open lay-ups te behalen, maar een collectieve inspanning van Senn die zoveel mogelijk voor deze speler bleef en Stan, die op 9 jarige leeftijd al het principe van ‘helpside’-verdediging wist toe te passen om bij te springen wanneer Senn gepasseerd werd(Een basketbalprincipe dat er zelfs bij veel senioren nog niet eens in zit!) zorgde ervoor dat de topscoorder van de Wildcats ondanks vele geforceerde pogingen op 0 punten bleef deze periode. Ondertussen had een gezamenlijke inspanning van Luuk en Rafael deze periode zoveel rebounds, dat we meerdere aanvallen 5+ pogingen op de basket kregen voordat de tegenstander de bal had, tot grote frustratie van de coach van de tegenstander. Uiteindelijk had Luuk ook de meeste rebounds deze wedstrijd met 15, gevolgd door Rafael met 13. 39 – 33.

In de 7e periode heeft Rosa wat goeie pogingen en Abel speelt als of die de winst al kan ruiken met zijn eigen hard-verdiende rebounds en momenten waarop hij het eerst terug is in de verdediging. Helaas is dit ook de periode waarin we het meest zoek zijn naar ons eigen mannetje verdedigend waardoor we de Wildcats de wedstrijd weer gelijk laten trekken. 41 – 41.

Deze moeite van Abel wordt in de laatste periode door de rest van het team beloond. Hij ontvangt goeie passes om 7 punten te maken voor ons en dit is net genoeg om een enorm spannende wedstrijd met een winst voor Achilles’71 af te sluiten. 48 – 45.


13-03-2022Achilles'71 XU14-1 VS The Black Eagles XU14-129 - 50(L)
10u00De HongermanNuenen

13-03-2022Achilles'71 XU12-2 VS Oirschot XU12-110 - 72(L)
11u30Sportcentrum De KemmerOirschot

13-03-2022Achilles'71 MU22-1 VS BAL MU22-260 - 55(W)
12u00De HongermanNuenen


13-03-2022Achilles'71 HS3 VS Dunatos HS156 - 101(L)
15u00MarsanaMeerssen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


13-03-2022Achilles'71 DS1 VS BC Heeze DS158 - 49(W)
18u30De PompenmakerHeeze

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

Quarter 1:
First handful of scores in the game went to our opposing teams nr 6, from BC Heeze. This immediately brought to attention who their strong player was which we needed to pay attention to for the rest of the game. Playing on a Sunday evening our offence built up a bit slowly initially but with two three-pointers by Melike, multiple breaks and further scores by Egidija and Patrice. 18-18

Quarter 2:
During the second quarter we started to take advantage of the speed more with good counters and top scorer for the quarter Cansu with 9 points during Q2. With further scores by ArielPatriceDominique and yet another three-pointer by Melike this built the lead that we maintained for the rest of the game. 36-24

Quarter 3:
The game stayed very energetic during the third quarter, with fast breaks, chasing the ball in the rebounds which led to many jump ball moments and getting up to the 5 team fouls on both sides led to multiple free throw moments. Top scorer for the quarter according to the sheets was Egidija with 10 points, and free throws by Melike and Yvonne led to a total of 13 points for Q3. In the defense we needed to make sure that we needed to keep it balanced and there was not too much of a length mismatch. 49-39

Quarter 4:
With a 10 point lead it was clearly our game to lose. So the team naturally started to more carefully build the offence so that there were not too many careless ball losses to the opposing team. The final quarter still had some scores, made by EgidijaCansu and included a fourth three-pointer by Melike. Final score: 58-49

Thanks also to Hasan who joined in coaching for the weekend, our new presence on the bench Mikalya bringing the positive energy and shoutout to our visiting & hopefully returning alum Laura in the stands.