Wedstrijdverslagen 18/19 September

18-09-2021Achilles'71 XU14-1 VS Yellow Sox XU14-116 - 101(L)
13u45Sporthal 't ZandBakel

Voor 5 van de 8 spelers was deze wedstrijd in Bakel de eerste competitiewedstrijd. Tess was wel mee, maar vanwege een knieblessure kon ze helaas nog niet spelen.

Helaas bleek het seizoensdebuut voor XU14-1 een wedstrijd te zijn tegen een ervaren en snel team uit Bakel dat lay-up na lay-up heeft weten te scoren, ons team kreeg ook mooie kansen maar de afwerking liet nog wat te wensen over. Gedurende de wedstrijd heeft Achilles’71 zich gefocust op verbeterpunten die meegenomen kunnen worden naar de volgende wedstrijd zoals direct terugrennen naar eigen speelhelft in verdediging om open lay-ups te vermijden, strakke verzorgde passes en vooruit passen via de flanken wanneer mogelijk. In de tweede helft zorgde dit toch voor wat scoring aan de kant van Achilles’71 en onze langere jongens wisten ook steeds beter gebruik te maken van hun lengte voor het afvangen van gemiste ballen waardoor de kansen om te scoren ook toenamen. Al met al zijn de verliespartijen ervoor om van te leren en met de ontwikkelingen die we deze wedstrijd alleen al doormaakte gaat ons XU14-1 team alleen maar gevaarlijker worden de aankomende wedstrijden!


18-09-2021Achilles'71 MU22-1 VS Attacus MU22-163 - 90(L)
15u00ZwijsenVeghel

18-09-2021Achilles'71 MU16-1 VS Deurne Pioniers MU16-131 - 52(L)
18u30De PeelhorstDeurne

Afgelopen zaterdag, 18 september was het dan eindelijk zover, de 1e wedstrijd sinds… maanden!! Met een enthousiast team gingen we op weg naar Deurne. Voor 5 van de spelers zou dit hun eerste basketbalwedstrijd zijn. 

Met een team van 10 man had Achilles ’71 een voordeel op de tegenstander, die 7 spelers aanwezig had. De wedstrijd begon moeizaam voor Nuenen, de jongens uit Deurne waren toch wel net wat groter en ouder en zij konden in eerste instantie regelmatig scoren. Maar al gauw had Mick van ’t Zelfde een score te pakken, dat gaf vertrouwen. Na 2 moeizame kwarten kwam Nuenen in het 3e  kwart goed los. De heren uit Deurne begonnen moe te worden en verloren focus terwijl Achilles beter in hun spel kwam, nadat ze waren overgestapt van verdedigen op de man naar een zone verdediging. Niels Hesius scoorde meteen in de 1e minuut en dat bleek de start van het Achilles offensief. Deurne probeerde nog wel het spel te ontregelen door de bal binnen het team rond te spelen, maar het lukte Achilles toch een aantal keer om in te stappen en de bal te onderscheppen. Bij het begin van het 4e kwart was de stand 44 – 23 voor de Pioneers, een winst zat er voor Achilles niet meer in maar het behalen van 30 punten was toch nog een mooi doel. Door wederom de flauw bal-rondspelende Pioneers te doorbreken kon Achilles goed druk zetten. De laatste 2 kwarten waren voor de meegereisde supporters een genot om te aanschouwen. Met een eindstand van 52 – 31 mogen de mannen van U-16 trots zijn, ze hadden zich goed terug geknokt. We zijn zeer benieuwd hoe dit enthousiaste team zich gaat ontwikkelen de komende tijd!


18-09-2021Achilles'71 HS2 VS Attacus HS261 - 50(W)
19u00ZwijsenVeghel


18-09-2021Achilles'71 HS1 VS BC Eindhoven HS166 - 59(W)
20u00Sporthal Achtse BarrierEindhoven

Heren 1 speelt de seizoensopener tegen de veteranen van BC Eindhoven. Een team dat al jaren op 2e divisie niveau speelt maar ook een team dat zich dit seizoen heeft weten te versterken met aanwinst van de international Jamal Smith. Kortom, een goeie eerste test voor onze heren!

1e kwart
Met de boodschap ‘Attack The Basket’ opent vooral Hasan Mutlu Dikinci de wedstrijd aggressief naar de basket en hij weet de openingsscore te maken voor Achilles’71. Door foutenlast is er een vroege switch van Maikel Boons in plaats van Stacho Garay als spelverdeler. Maikel weet ook direct de scoring voor dit kwart te leiden met 5 van zijn in totaal 7 punten voor de wedstrijd en ook verdedigend weten onze heren de scoring van BC Eindhoven te beperken. Echter lopen de spelletjes aanvallend nog niet helemaal vloeiend en de scoring blijf relatief laag met een kleine voorsprong voor Achilles’71: 13 – 9

2e Kwart
In het tweede kwart begint Derriel James op gang te komen met 2 and-ones en ook forward Andre Smeets zijn schoten vallen, hij maakt 4 van zijn 9 punten dit kwart. Dankzij de dominante rebounding van Jaap Mutsaers zowel aanvallend als verdedigend houden onze heren dit kwart een voorsprong, Helaas begint Jamal Smith bij de tegenstander ook op gang te komen ondanks de effectieve verdediging van Leroy van Eijk en met 3 driepunters achter elkaar weet BC Eindhoven onze heren bij te benen voor een ruststand van: 27 – 23

3e kwart
De boodschap met rust is eenduidig en collectief; Geen inzakking aan energie in het derde kwart! En dit beloofde een ware strijd te worden met scoringswisselingen heen en weer. Maikel Boons raakt halverwege het kwart geblesseerd en met alternatief Stacho Garay nog in foutenlast moet Achilles’71 wat onorthodox spelen door de spelverdelingsrol te verdelen over Leroy, Alex en Andre. Captain Alex Scale houdt ons dit kwart drijvend met 5 van zijn in totaal 13 punten voor de wedstrijd tegenover Ruud Wiegmans van de tegenstander die dit kwart rondom de basket 9 punten weet te scoren voor BC Eindhoven. Stand: 38 – 42

4e kwart
Forward Job Stikkelbroeck brengt ons na 4 speelminuten gelijk bij een stand van 48 – 48, maar vervolgens krijgt BC Eindhoven een kleine scoring spurt en met nog 4 speelminuten te gaan staat het 49 – 57. Aangevoerd door Derriel James, die het momentum in ons voordeel brengt met een baseline dunk weet Achilles’71 punt na punt terug te krabbelen en de druk op te voeren in de verdediging. Een collectief van Derriel, Hasan en Stacho scoort in 2 minuten tijd 11 punten voor een score van 61 – 58 in ons voordeel. Vanaf dit punt probeert BC Eindhoven meer scoring te halen uit Jamal die 26 punten had voor de wedstrijd, terwijl ze onze heren direct naar de vrije worp lijn sturen om zoveel mogelijk tijd te besparen. Alex, Hasan en Andre raken echter hun vrije worpen en de wedstrijd eindigt met een eindstand van 66 – 59!

Scoring: Derriel James(16), Hasan Mutlu Dikinci(11), Alex Scale(13), Andre Smeets(9), Maikel Boons(7), Job Stikkelbroeck(4), Leroy van Eijk(3), Stacho Garay(2), Jaap Mutsaers(1) Afwezig: Tosha Gommers, Bart Ponte, Lars Rutte


19-09-2021Achilles'71 XU10-2 VS BAL XU10-145 - 20(W)
10u00De HongermanNuenen


19-09-2021Achilles'71 XU12-2 VS BC Kimbria XU12-213 - 71(L)
10u00De HongermanNuenen

19-09-2021Achilles'71 HS4 VS Aeternitas HS134 - 39(L)
12u00De HongermanNuenen

Quarter 1
The pregame started with a well coordinated warmup led by Alex (#32). Unfortunately we didn’t anticipate on playing on a center court. So, the uneasiness of playing our first official match on a different field was still in the system of many at the start of the match. Lucky our opponent (Aeternitas) had the same. That might have been te reason why the first quarter defence was stiff and offence was even stiffer on both sides.
Score: 03 – 08

Quarter 2
Even though we had a hard time finding our set play, both Martin (#29) and Dominykas (#13) kept the 3 point shots going. This way we where able to keep up with the slow but steady build up of Aeternitas. Unfortunately their post game made us fall back in sloppy defense resulting in more than 10 faults that quarter! Lucky for us, Aeternitas is not the best free throwing team and kept the damage acceptable.
Score: 11 – 17

Quarter 3
After a quick break Aeternitas had time to regroup and came back with an even stronger pick and roll game. Our help side defense was only barely able to stop it, again resulting in many unnecessary faults. However, we also adapted our play by forcing middle drives and passing out to shooters. This way Martynas (#14) was also able to join our 3 point play and made it rain.
Score: 21 – 27

Quarter 4
Both teams kept the pressure high yet the balls simply didn’t go in often enough. We were closing in and letting go for 5 minutes long until we close to even, until one of their players had enough en dropped two 3 point shots in a row. Dominykas (#13) made two successful attempts go get back, but it was already too late. Aeternitas made simple use of the absence of the shot clock and worked hard to keep possession of the ball for what seemed more than a minute at a time. All in all, making us unsatisfyingly lose a sloppy game.
Score: 34 – 39