Wedstrijdverslagen 26/27 Maart

26-03-2022Achilles'71 XU10-2 VS Barons XU10-246 - 20(W)
12u00De DoelenBreda

XU10-2 startte het wedstrijdweekend voor Achilles’71 in Breda deze week uit tegen het XU10-2 team van de Barons. We waren met zijn 8’en dus meer dan genoeg ruimte voor speelminuten voor alle aanwezige kinderen.

In de eerste paar periodes gaat de wedstrijd gelijk op. We pasen mooi rond en vinden daaruit wat goeie opties, maar hebben ook eigenlijk alle rebounds omdat de Barons hun lengte misschien wel wat meer mee hebben, maar wij zijn iets gretiger voor de missers. Aan de andere kant van het veld merken we dat de Barons een speler heeft die zijn lay-ups goed onder controle heeft en deze jongen houdt de wedstrijd voor een lang deel gelijk.

Gelukkig merken onze spelers dit ook op, en richting de tweede helft van de wedstrijd zijn we iets feller op losse dribbels van de tegenstander, staan we er in principe altijd voor als de tegenstander een schotpoging wil doen en ook de passlijnen worden scherp in de gaten gehouden. Hierdoor gaan we op een scoring-“run” van 14 achtereenvolgende, onbeantwoorde punten vanaf de 6e periode vanuit verschillende spelers vanwege goeie passing vooruit en snelle dribbels het hele veld over. De spelers van de Barons zien de bui tegen dit punt al een beetje hangen terwijl bij ons het enthousiasme er goed in zit. Vanaf de middenlijn wordt de verdediging alert opgepakt voor de resterende tijd in de wedstrijd en zo komt ons XU10-2 team mooi naar huis met een welverdiende winst dit weekend!


26-03-2022Achilles'71 MU16-1 VS OBC MU16-125 - 64(L)
12u45De RuivertOss

26-03-2022Achilles'71 HS1 VS EBBC HS142 - 52(L)
18u00Sporthal Zuid'S-Hertogenbosch

Photo by Aryan Dirksen(@aryandirksen)

Een nog onbekend team voor ons Shield of Achilles stond deze zaterdag op de agenda: EBBC uit Den Bosch. Omdat interim coach Ozan tegelijkertijd een uitwedstrijd met heren 2 had in Berlicum, nam een nog herstellende Tosha Gommers de coachverantwoordelijkheden van het team voor deze wedstrijd op zich. Verder missen onze heren alleen captain Alex Scale.

1e Kwart
Na een uitgebreide warming-up beginnen we het eerste kwart snel met een wat kleinere line-up. Center Bart Ponte neemt het voortouw in offense met 6 van onze 14 punten dit kwart op zich doormiddel van geduldige scores rondom de basket. Ondertussen komen de spelers vanuit EBBC nog iets teveel onder onze basket. Derriel James sluit het eerste kwart af met een open driepunter voor Achilles’71 en we gaan het 2e kwart in met een gelijke stand. 14 – 14.

2e Kwart
Andre Smeets laat met de eerste 5 punten van het 2e kwart zien dat hij er ook klaar voor is vandaag en in het begin van het 2e kwart pakken onze heren een kleine leiding terwijl EBBC nog op zoek is naar een oplossing voor de zone-verdediging waarin we inmiddels zijn gaan staan. Richting de tweede helft van het kwart zorgt de verdedigende druk van EBBC over het hele veld er niet per se voor dat we de bal verliezen, maar dit maakt het wel lastig om onze aanval gestructureerd op te zetten en ondertussen vallen de schoten na lange aanvallen voor het thuisteam wat meer waardoor we ook het 2e kwart afsluiten met een gelijke stand. 26 – 26.

3e Kwart
Na rust stappen we af van de zone-verdediging om de druk weer wat op te voeren in de verdediging en de schot-kansen van EBBC weg te nemen. Jaap Mutsaers weet vanuit zijn lengte een hoop rebounds voor ons te pakken maar persoonlijke fouten van het hele team zorgen ervoor dat EBBC 16 vrije worpen mag nemen dit kwart terwijl ons Shield of Achilles zelf in een beetje een scoring-dip komt aanvallend. Hierdoor gaan we het laatste kwart in met een kleine achterstand: 33 – 39.

4e Kwart
Een kleine achterstand in de tweede helft is niet iets waardoor het Shield of Achilles zich over het algemeen laat afschrikken en de gehele laatste periode zijn we aan het vechten voor elke bal. We bewegen goed en de verdediging geeft Jaap teveel ruimte rondom de basket. Met een open score en een vrije worp brengt hij ons terug naar 3 punten verschil. Vervolgens laten we de bal goed rondgaan en zorgt een open driepunter vanuit Stacho Garay door balbeweging ervoor dat de stand halverwege het 4e kwart weer gelijk is op 39 – 39. Ondanks de aanhoudende energie in de verdediging gooien we in de tweede helft van de laatste periode wat kostbare ballen weg waardoor EBBC zich iets te comfortabel gaat voelen en op het slechtste moment van de wedstrijd het momentum van de wedstrijd aan hun kant krijgt. Onze heren doen nog een laatste poging om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar dit mocht niet baten deze zaterdag want uiteindelijk vertrekken onze heren helaas met een negatief resultaat terug naar Nuenen. 42 – 52.

Scoring: Leroy van Eijk – 9, Bart – 7, Hasan Mutlu Dikinci – 6, Andre – 5, Derriel – 5, Maikel Boons – 4, Stacho – 3, Jaap – 3, Job Stikkelbroeck – 0, Lars Rutten – 0. Niet spelend: Tosha, Alex.


26-03-2022Achilles'71 HS2 VS Springfield HS159 - 56(W)
19u30De RunBerlicum

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

 


27-03-2022Achilles'71 XU10-1 VS Barons XU10-112 - 61(L)
10u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

XU10-1 Speelde afgelopen zondag een re-match tegen de Barons uit Breda. Vanwege de lengte en het snelle voetenwerk van deze spelers was het de eerste wedstrijd uit al een behoorlijke uitdaging en dat bleek deze zondag niet anders. We misten Nia deze wedstrijd, maar werden versterkt door Igmar uit XU10-2, die zich ook direct nuttig wist te maken binnen het team in de minuten dat hij speelde.

Het duurde even voordat we van start kwamen. Senn krijgt een aantal mooie kansen en onze positionele verdediging was goed, maar lange aanvallen vanuit de Barons waarin de lange spelers uit Breda langzaam maar zeker dichter en dichter bij de basket kwamen zorgde ervoor dat de tegenstander genoeg kansen kreeg om rustig een leiding op te bouwen terwijl onze eigen aanvallen helaas vaak maar een paar seconden duurde.

Uiteindelijk weet Rosa de scorings-droogte te verbreken voor Achilles’71 met een effectieve dribbel voorbij de Barons defense in de 3e periode, gevolgd door een van de kenmerkend mooie scores onder de basket door Noor en vanaf dat moment zijn er kwarten waarin we de Barons weten te beperken in hun scoring terwijl we het zelf wat meer passend gaan opzoeken, afgewisseld door periodes waarin we verdedigend niet helemaal alert zijn en iets teveel scores toelaten.

In de 6e periode laten we zien dat we wel degelijk iets kunnen uithalen tegen deze tegenstander door de periode te winnen, maar het is niet te ontkennen dat de Barons ook wel een erg goed team hebben met spelers die makkelijk andere open spelers weten te vinden maar zelf ook erg balvaardig zijn.

Vooral Sven is heel fel deze wedstrijd in de verdediging, pakt zijn hoogste aantal rebounds in een wedstrijd dit seizoen en weet een hoop ballen te onderscheppen, Stan zijn oog voor team-verdediging is de voornaamste reden dat de Barons lange aanvallen nodig hebben om een goed schot op de basket te krijgen en soms niet eens een schot kunnen krijgen, bikkel Linc weet ook nog een vrije worp te raken en blijkt niet uit de weg te slaan ondanks wat stootjes vanuit de tegenstander, Batuhan laat wederom tegen deze tegenstander zien hoe balvast zijn dribbel is, Abel weet een aantal dribbels van de Barons weg te slaan wat mogelijke open lay-ups voorkomt doordat het onze verdediging de tijd geeft klaar te gaan staan, Rafael gebruikt zijn lengte goed om een meerdere passes te anticiperen en er tussen te zitten en Luuk maakte er een persoonlijke missie van om een schot onmogelijk te maken op elk moment dat zijn ‘mannetje’ de bal vast had rondom de basket.

Het belangrijkste om mee te nemen uit een wedstrijd als deze is dat gedurende de hele wedstrijd de competitieve spirit er bij ons team in bleef zitten en dat de score zeker niet representatief is van hoe hard ons team gevochten heeft. <- Iets waar we altijd controle over hebben los van wat er op het scorebord staat!


27-03-2022Achilles'71 XU12-2 VS Vido XU12-115 - 59(L)
10u00Den EkkermanVeldhoven

27-03-2022Achilles'71 XU14-1 VS Black Shots XU14-111 - 72(L)
10u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


27-03-2022Achilles'71 MU22-1 VS BV Rush MU22-168 - 41(W)
12u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


27-03-2022Achilles'71 HS4 VS Yellow Sox HS275 - 59(W)
14u00De HongermanNuenen

Photo by Mark Averin(@mark.averin.photo)

After a chain of losses in a row we worked hard to get everyone on the same page and train new tactics. So, after some club duty hiccups, the centercourt win of our U22 helped us getting hyped up and ready to play. So after the warming up by Vishwanath Pai and David Manga we started the game. Unfortunately without Alex Ceano, Darius Liaukus and Tadas Zurkus.

Quarter 1
We started the match with Alexey Sidelnikov, Balys Zubkus, Dominykas Gustas, Stijn vd Boogaard and Martynas Metžiavepris in a box zone with a high 4-out offence. While Yellow Socks played pretty much the same but with in a lower 4 out. The game started pretty slow, as both teams had a hard time driving in and missed a lot of perimeter shots. Yet we quickly changed to take more risk and put extra pressure on the perimeter while we started playing an occasional diamond press zone. This took Yellow Socks of guard giving us an 11-02 lead. Yet the Yellow Socks answered by changing into a post play focus getting a 04-10 return and ending the quarter.
Score: 15-12

Quarter 2
After seeing the strength of our diamond press we started playing Robertas Grigas and Vit Zapletal to create some extra ball pressure after every score. And to balance out the weakness of our post defence we started playing Eduard Sláma and Vishwanath Pai. Even though we were able to take on more post plays, the opponents also changed the ball handlers to counter our press defence. This resulted in a pretty even match up going up and down the court. So after a tactical time-out we started to play the press diamond every defensive run, double team their strongest center and flow from a 5 out into a 4 out in offence with quick ball reversals. Even though we got many faults this way, Yellow Socks simply didn’t know how to respond, resulting in a 16-04 run to end the first half.
Score: 40-30

Quarter 3
To keep the advantage we played our best shooters and our strongest post players in a 3OUT, while maintaining the backcourt ball pressure. The perfect moment to shine for Martin Zobl supported by Alexey and Dominykas. And again, the opponent didn’t expect yet another change in formation, quickly giving us another 08-02 run. Unfortunately Yellow Socks started to break the press zone by passing to the middle of the diamond. Therefore we fell back into a man-to-man defence. This give the opponent time to think and rest again in offence. So before Yellow Socks could make a comeback David Manga supported by Balys and Robertas came in to play. They had to split out over the court as soon as possible to start the offence with quick passes down the court. This put extra tension on the defence of the opponent, frustrating and tiering the them out even more.
Score: 62-41

Quarter 4
As we were having a 20 point lead, we finally decided to fall back into our calm and standard 4 out. This created plenty of opportunities for shooters like Martynas to get a wide open shots. But unfortunately our shots didn’t hit. Yet because of our slower game and our man-to-man defence the Yellow Socks centers were able to regroup again, giving us a run for our money. And even calling a time out to get the focus back on our help side defence and our 4 out variations were not enough to stop their 02-10 final run. This made us feel the loss of the quarter, but wasn’t enough to fade the feeling of finally getting yet another win!
Score: 75-59

Q1: 15-12
Q2: 25-18
Q3: 22-11
Q4: 13-18