Wedstrijdverslagen 29/30 April, 1 Mei

29-04-2022Achilles'71 DS1 VS Tantalus DS254 - 50(W)
19u30TU SportcentrumEindhoven

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

After playing Tantalus just last weekend, Achilles visited them at the university in Eindhoven for an away game on a Friday evening.


Quarter 1:

Even though we could field 9 players this game, it was clear we needed to make sure not to let Tantalus get into the game. Their court dimensions are significantly bigger than our home court, and they have particularly bouncy rims. This was immediately evident as we could not get shots to fall and quickly were down 1-6. Luckily the offensive rebounding of Hannah (#9) and Egi (#35) kept us in the game, ending the quarter just one point behind.
Score: 11-12

Quarter 2:
Unfortunately we couldn’t stay connected to their shooters, letting them get hot on their home rims. A lot of shots started falling for the home team, which they backed up by playing a defense focused on stopping our guard Melike (#27) who lit them up from three point land in the game last weekend. This turned out effective, as we couldn’t get our offense going and Tantalus turned sloppy passes into easy baskets. They opened the quarter on a 10-0 run, after which we finally got some offense going and put some points on the board.
Score: 23-28

Quarter 3:
The second half was all about execution, starting with the defense. We could not let them get any more easy baskets, and even though their #11 was on fire and still couldn’t miss, none of her shots were easy anymore. This focus bled into the offense, getting steals and easy baskets first, after which we also managed to run some proper plays. Patrice (#10) had a game high 5 steals of our total 13, helping us grab our first lead of the game.
Score: 39-38

Quarter 4:

Our defense kept up the strong work, led by Yvonne (#5) who was a pest on their ball handlers, not letting them get a good look at the basket. This helped us open the quarter with an 8-1 run. Unfortunately, Yvonne fouled out in the last few minutes. This gave Tantalus some energy to try and put more pressure on, even getting them back within one point. Luckily Melike managed to evade the defense for another three and Seray (#20) Hannah and Egi kept the defense strong inside, cleaning up missed baskets for extra possessions, we had more rebounds on offense than on defense, helping us to the hard fought win!
Score: 54-50


30-04-2022Achilles'71 XU10-1 VS Wildcats XU10-139 - 52(L)
10u15De HorstackerNijmegen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

In Nijmegen speelt XU10-1 deze zaterdagochtend alweer de op een na laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen de Wildcats. Er zijn een paar spelers met vakantie(Senn, Batuhan, Rafael, Rosa), maar Igmar versterkt het team.

Op het veld naast die van onze spelers wordt een kampioenschapswedstrijd gespeeld met speleraankondigingen, rook, gedrum en zelfs confetti aan het einde en onze spelers lijken een beetje afgeleid terwijl de Wildcats de wedstrijd goed beginnen. Na 2 periodes heeft alleen Stan een mooi schot weten te scoren, maar onze spelers blijven hard vechten voor elke bal en zodra Sven merkt dat er deze wedstrijd ook voor ‘jumpball’ gefloten wordt, gaat er bij hem een knop om die niet meer uitgezet werd: Als de tegenstander zijn/haar dribbel stopte dan was de kans groot dat Sven aan de bal hing deze wedstrijd en hij weet ook zijn meeste rebounds van het seizoen te pakken in een wedstrijd deze wedstrijd met 8.

In de derde periode komen we aanvallend een beetje los met scores van Igmar, Luuk, Abel en Noor, terwijl we verdedigend doormiddel van de geoefende helpside-verdediging de eerste acties van de tegenstander steeds beter weten te stoppen.

In de 4e periode is Nia overal. Niet alleen weet ze 10 rebounds te pakken in de absentie van Rafael die dit seizoen het team leid in rebounds, ook weet ze 12 punten te scoren in 1 periode door middel van goeie passes vooruit, aanvallende rebounds en snelle dribbels voor open lay-ups waardoor het bij rust weer gelijkspel is.

In de tweede helft weten de Wildcats hun aanval goed aan te passen aan onze helpside verdediging door snel door te passen en samen met wat lange driepunters zorgt dit ervoor dat de Wildcats weer op voorsprong komen en dat wij in onze verdediging weer moeten schakelen. Noor en Abel staan een aantal keer goed vrij maar op een aantal scores van Abel na worden deze spelers niet echt meer gevonden omdat we aan de bal iets te veel gefocust zijn op de verdediging over het volledige veld van Nijmegen. Linc weet nog een mooie lay-up te scoren na een paar weken extra hard oefenen en ook Luuk gooit er nog een driepunter in in de tweede helft.

Helaas is de leiding op dit punt net te groot om de wedstrijd nog naar ons toe te kunnen trekken maar we hebben als team hard gespeeld tot de laatste seconde en het was wederom vooral verdedigend een erg leerzame wedstrijd voor XU10-1!


30-04-2022Achilles'71 MU22-1 VS BAL MU22-263 - 77(L)
14u00BoshovenWeert

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


30-04-2022Achilles'71 XU14-1 VS BAL MU22-255 - 24(W)
16u30De HazelaarRosmalen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


30-04-2022Achilles'71 HS4 VS Aeternitas HS139 - 42(L)
19u00De GrenslibelStramproy

Photo by Mark Averin(@mark.averin.photo)


01-05-2022Achilles'71 XU10-2 VS The Black Eagles XU10-121 - 27(L)
10u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


01-05-2022Achilles'71 XU12-1 VS Gennep Cougars XU12-144 - 29(W)
10u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


01-05-2022Achilles'71 MU16-1 VS Akros MU16-152 - 41(W)
12u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


01-05-2022Achilles'71 HS3 VS Tantalus HS368 - 62(L)
14u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)


01-05-2022Achilles'71 HS1 VS BC Eindhoven HS171 - 58(W)
16u00De HongermanNuenen

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

Na de verlenging van de heren 3 wedstrijd sluit ons Shield of Achilles weer een tiental aan Achilles’71 wedstrijden af dit weekend met de thuiswedstrijd tegen BC Eindhoven heren 1 uit… Eindhoven. Voor deze wedstrijd missen we ondanks de meivakantie alleen Alex Scale en Derriel James.

1e Kwart
Tosha Gommers opent de scoring voor de wedstrijd en weet doormiddel van 2 driepunters ook alle scorers te leiden aan het einde van het kwart. Hiermee gaan we goed van start terwijl we het scorend vermogen van BC Eindhoven aan de andere kant weten te limiteren tot 9 punten waarvan 7 afkomstig van 1 speler die de wedstrijd niet zou uitspelen met foutenlast. Hasan Mutlu Dikinci, Maikel Boons en ook Jaap Mutsaers na zijn terugkomst van vakantie weten de score voor Achilles’71 te verhogen en we eindigen het eerste kwart met een score van 14 – 9 in het voordeel van onze heren.

2e Kwart
Terwijl de tegenstander zich meer bezig lijkt te houden met wat er wel of niet gefloten wordt door de scheidsrechter, zet de scoring van het Shield of Achilles in het tweede kwart spoedig voort met inmiddels ook scoring van alle andere spelers in het team op big man Lars Rutten na, die ondanks wat blocks met foutenlast ook iets eerder aan de kant zit dan gehoopt. Met een rotatie van 3 ‘Centers’ weet Bart Ponte deze geforceerde wissel goed op te vullen en hij scoort doormiddel van stabiel voetenwerk en goeie fundamentals 5 punten dit kwart rondom de basket. Andre Smeets raakt wat midrange jumpers deze periode en ook Job Stikkelbroeck, die altijd actief aan het rebounden is rondom de basket aan beide kanten scoort dit kwart 4 van zijn in totaal 8 punten. Bij rust staat er een stand van 33 – 23 op het bord in het voordeel van onze heren.

3e Kwart
Aan het begin van de tweede helft lijkt BC Eindhoven heel even met nieuwe energie terug te komen na 5 onbeantwoorde punten, maar onze heren weten snel te reageren ondanks een wat matig derde kwart ten opzichte van andere wedstrijden dit seizoen. Tot twee keer toe komt BC Eindhoven terug tot 5 punten verschil, maar in eerste instantie zijn het een schot van Hasan en een ‘fast break’-score van Andre die het momentum keren en de tweede keer zijn het Leroy van Eijk en Tosha die het kwart sterk weten af te sluiten zodat we de laatste periode in gaan met een verschil van 8 punten. Score: 47 – 39.

4e Kwart
Onze heren beginnen aanvallend te merken hoeveel open kansen er te behalen zijn door de bal snel rond te laten gaan en door middel van veel slimme beweging met- of zonder bal. Het kwart begint met een driepunter van Leroy die dit kwart 5 van zijn 12 punten scoort en ook Hasan weet keer op keer punten op het bord te zetten, hij scoort dit kwart 8 van zijn in totaal 12 punten. BC Eindhoven doet nog een laatste poging om de wedstrijd naar zich toe te trekken en scoren 19 punten dit kwart, maar onze heren scoren zelf ook 24 punten dit kwart en zodra door de Eindhovenaren gemerkt wordt dat het gat niet kleiner wordt lijken ze richting het einde van de wedstrijd al mentaal uitgecheckt te zijn. Een stellige overwinning voor onze heren in een clash binnen de regio met een eindscore van 71 – 58.

Scoring: Hasan – 12, Tosha – 12, Leroy – 12, Job – 8, Andre – 8, Bart – 7, Jaap – 5, Maikel – 4, Stacho Garay – 3, Lars – 0. Niet spelend: Alex, Derriel.