Wedstrijdverslagen 30/31 Oktober

30-10-2021Achilles'71 XU12-2 VS Falcons XU12-121 - 71(L)
11u15De WedertValkenswaard

30-10-2021Achilles'71 XU12-1 VS BC Lieshout XU12-146 - 63(L)
14u30De KlumperLieshout

In de vierde wedstrijd van dit competitie seizoen reisden XU-12-1 af naar mede- koploper Lieshout met een groot publiek van ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en vriendjes. 

Direct bij de start van de wedstrijd wordt duidelijk dat het voor onze spelers een pittige wedstrijd zou worden. In de eerste periode zien we meteen de sterke aanval vanuit Lieshout en moet ons team een flink aantal tegengoals incasseren. Maar ze laten zich niet kennen en tonen een felheid zoals we die niet eerder zagen. Vooral Ruben en Laszlo zorgen ervoor dat de bal regelmatig aan onze kant komt. Kees levert de eerste score en daarmee krijgt ons team een flinke boost. We zien vlak in de laatste seconden van deze periode nog een prachtige aanval van Achilles, met vijf keer een worp op goal, maar helaas zonder score.  

De derde periode gaan we in met 13 – 2. Sarah zet de toon door in de eerste minuut 3 keer te scoren! Deze impuls zorgt voor een golf aan goals. Malou scoort na een mooie pass van Lucas en Roan vecht zich door de sterke verdediging van Lieshout heen en scoor. Sarah manoeuvreert zich nog een paar keer knap door de grote jongens van Lieshout heen. Ook de vierde periode zijn Lieshout en Achilles ongelofelijk aan elkaar gewaagd. Het spel is wat rommelig en vliegt het hele veld over, maar we zien prachtige aanvallen vanuit beide teams. Met scores van Hannah, Sarah en een mooie 3 punter van Malou gaan we de pauze in met 25-21.

In de vijfde periode wordt het bijna te spannend voor het publiek. Roan en Lucas breken samen twee keer uit en scoren, Malou en Kees scoren beiden en meteen scoort Roan weer. Achilles werpt continue op goal, maar helaas missen er wel veel. Het is duidelijk dat onze spelers soms eerst een moment rust moeten pakken voordat ze schieten. Toch eindigen we, na rake stafworpen van Kees, deze ronde met een voorsprong van 28-30!

Over de zesde periode valt maar één ding te zeggen: Moeilijk. Eén zeer sterke speler van Lieshout maakt de ene goal na de andere en we zien de motivatie van onze spelers een beetje wegzakken. Lieshout krijgt een voorsprong van 47-30.

Na een goede peptalk van coach Alex pakken onze kanjers in de laatste periodes het gevecht weer vol op. Iedereen concentreert zich nu ook meer op de verdediging, waarbij vooral Ruben opvalt door regelmatig de bal van de tegenpartij af te tikken. Er wordt fysiek en wat harder gespeeld. Ook wordt er regelmatig flink geworsteld om de bal. Met scores van Hannah, Sarah en een prachtige worp van Roan komt XU12-1 weer terug in de wedstrijd. In de laatste zenuwslopende 4 minuten zien we een sterk spelende Laszlo, die er nog helemaal voor gaat. Helaas lukt het onze spelers niet om genoeg te scoren en gaat Lieshout en met een winst van 63 – 46 vandoor.

Het is een harde dobber voor onze spelers om voor de eerste keer een wedstrijd te verliezen. Toch heerst er bij het publiek alleen een gevoel van trots. Onze toppers hebben alles gegeven, incasseerden tegenslag, kwamen terug en bleven vechten tot de laatste seconde. Klasse!


30-10-2021Achilles'71 HS4 VS E.B.C.G. HS265 - 50(W)
19u15De CoeveringGeldrop

Quarter 1
Today was the birthday of coach Immanuel. So the team was fired up and persistent with winning. Unfortunately due to a tight schedule, there was a short warm up period. Giving us a rusty start and a 8 – 2 disadvantage. There was few passing and the opponent was able to make easy middle drives. Yet after getting everyone on track with a short time out we were able to get back in the game. We changed to a very low helpside defense as a team while we played more shooters and focused on rebounding. This way Martynas (#14) and Tseka (#3) got more confident in three point shots and helped us quickly rush to an advantage.
Score: 17 – 23

Quarter 2
We continued our rebound/shooting style of player. Unfortunately the shots didn’t go in as much anymore due to adapted an now more tight defense of E.B.C.G. So even players like Darius (#7) and David (#11) were barely able to keep up in rebounds. This all while the opponent played a smart veteran forward with a hard drive and clever post moves. With a spread out offense he was easily able to break our defense. This turned the game around and put a big dent in our morale, even leaving us with a quarterly disadvantage.
Score: 32 – 30

Quarter 3
So after a short break we changed things up. We played our Lithuanians (+ David) with a more aggressive defense and a quick transition, pick & roll, backdoor offense. This gave us a quick 12 point run and boosted our morale! The opponents tried to fight back with center play. But we answered with playing our own strong center Eduard (#23) a little lower in both offense and defense, while forcing baseline drives/cuts for players like Vit (#12). This way we were able to keep the steady pace and stay ahead.
Score: 40 – 46

Quarter 4
From here we moved back to the shot focused 4 out motion from the start of the match, however with a slight focus on pass rejection. This subtle change seemed very effective since it resulted in many turnovers from our opponents, while we increasing our scoring rate. This time giving a player like Martin (#29) the chance to finish this game with a 15 point advantage!
Score: 50 – 65


31-10-2021Achilles'71 XU10-1 VS BC Oirschot XU10-142 - 38(W)
10u00De HongermanNuenen

De lang verwachte eerste match-up tegen mede-koploper BC Oirschot vond deze zondag eindelijk plaats voor onze u10-1 en het bleek een ware test te zijn voor onze jeugd. Zonder Nia staan we 10 man sterk deze wedstrijd en dat betekent dat we de wedstrijd gaan werken met 2 ’teams’ van 5 spelers die allebei 4 periodes spelen.

Het team van Luuk, Rafael, Stan, Rosa en Abel start de wedstrijd en Rafael weet Oirschot direct te verrassen met de eerste 5 punten van de wedstrijd, na scores van ook Stan en Abel deze periode wordt er een mooi begin gemaakt voor Achilles’71.

Het team van Batuhan, Linc, Senn, Sven en Noor weet in de tweede periode de scoring mooi aan te vullen. Met name Linc en Batuhan weten deze periode te scoren vanuit goeie dribbels naar de basket voorbij de verdedigers en na 2 periodes is de score 13 – 6 in ons voordeel!

Bij wedstrijdaanvang werd bij u10-1 de nadruk gelegd op de verdediging; iedereen zou verantwoordelijk zijn voor zijn/haar eigen ‘mannetje’ en er ook voor moeten zorgen dat de tegenstander geen scoringskansen krijgt zonder dat er een verdediger voor staat. Spelers als Stan, Noor en Luuk weten dit goed te doen, al is het voor het merendeel van onze spelers wel even wennen dat er ook echt gescoord wordt als we ons mannetje even kwijt zijn zodra hij of zij al over de middenlijn gerend is voordat de bal over de middenlijn is.

Onze spelers weten de tegenstander vooral in de eerste helft van de wedstrijd goed voorbij te dribbelen, maar Achilles’71 heeft inmiddels ook geleerd dat als er iemand voor ons vrij loopt, dat we de bal dan ook naar voren moeten passen en dit blijkt deze wedstrijd erg effectief. Doorgebroken spelers als Senn, Batuhan en Rafael weten op deze manier onder andere Rosa, Noor, Sven, Abel en Luuk te vinden voor goeie schotpogingen.

In de tweede helft van de wedstrijd komt Oirschot iets meer terug in de wedstrijd doordat onze verdediging soms nog wat aan de late kant is bij schotpogingen en lay-ups, maar er wordt steeds meer inzet getoond om ook nadat je voorbij gelopen bent in de verdediging, je mannetje toch weer in te halen door ons. Verdediging zal volgens de coach in ieder geval een aandachtspuntje worden op de volgende training zodat we hier de volgende wedstrijd nog meer op voorbereid zijn!

Na een gelijke score van 24 – 24 in het begin van de 6e periode is het duidelijk dat het steeds lastiger wordt voor onze dribbelaars om van kant naar kant te dribbelen zonder tegenstand vanuit Oirschot. De focus wordt dan ook nog meer gelegd op samenspel en gelukkig wordt dit direct door het gehele team opgepakt. beide Achilles’71 ’teams’  blijven de scoring aanvullen in de laatste 3 periodes en ook vooral de bal rebounden(afvangen) zodra een schotpoging gemist wordt. dit bleek cruciaal te zijn voor de wedstrijd want na 8 periodes komt Achilles’71 nipt weg met een overwinning. Al met al een erg spannende wedstrijd met wederom een hoop ontwikkeling. 3 van de 4 aankomende wedstrijden zullen voor XU10-1 tegen Oirschot zijn, dus dat beloofd een hoop spanning de aankomende periode voor onze jeugd die hun 1e plaats in de competitie weet te versterken deze zondag!


31-10-2021Achilles'71 MU22-1 VS Attacus MU22-165 - 54(W)
10u00De HongermanNuenen

31-10-2021Achilles'71 HS1 VS JRC HS162 - 37(W)
12u00De HongermanNuenen


Na een ongekende week zonder wedstrijd speelt heren 1 afgelopen zondag tegen de heren van JRC uit Boxtel. De laatste keer dat tegen dit team gespeeld werd was een oefenwedstrijd 2 seizoenen geleden en die eindigde in het voordeel van JRC. Het team uit Boxtel had ook pas 2 wedstrijden gespeeld in de competitie dus het was nog maar de vraag hoe goed dit team zou zijn. Na afmeldingen van Bart Ponte en Derriel James spelen we de wedstrijd deze zondag met 10 man sterk en een gezellig vol thuispubliek.

1e Kwart
Tosha Gommers
start de wedstrijd voortvluchtig met 8 van de eerste 11 punten voor Achilles’71. JRC poogt wat drietjes maar los daarvan lijkt het momentum direct bij onze heren te liggen en dit zou het geval zijn voor de gehele wedstrijd. De aanvallen lopen en de bal gaat snel rond alleen op Tosha na moeten we nog een beetje warm worden en het kwart eindigt in 14 – 10 voor Achilles’71.

2e Kwart
In het 2e kwart valt de voornaamste spelverdeler van JRC uit met kramp in zijn bovenbeen, waardoor JRC steeds meer moeite krijgt om van hun aanval iets gestructureerds te maken en guards Leroy van Eijk en Maikel Boons ruiken direct bloed. Het opbrengen van de bal resulteert voor JRC vanaf dit punt regelmatig in balverlies en in het 2e kwart weten Andre Smeets, Stacho Garay en Leroy hun schoten te raken doordat JRC het verdedigend spel klein houdt en onvoldoende uitstapt op schotpogingen van onze heren. Met een 29 – 18 voorsprong gaan we de rust in.

3e Kwart
De dreiging in de buurt van de basket door Jaap Mutsaers, Lars Rutte en Job Stikkelbroeck opent voor onder meer Alex Scale en Maikel kans na kans vanaf de driepuntlijn en in het derde kwart wordt het laatste beetje hoop om de wedstrijd te winnen vanuit Boxtel weggeveegd zodra Maikel een lang bevochten aanval van Achilles’71 afsluit met een driepunter and-one. De scoring bij Achilles’71 loopt kwart na kwart uit en de stand na 3 kwarten is 50 – 28.

4e Kwart
Met een gebalanceerde aanval en een typisch Hasan Mutlu Dikinci midrange-schot sluit Achilles’71 de wedstrijd af. Scoring kwam van alle kanten deze zondag en een overweldigde JRC reist met hun tweede verliespartij van het seizoen terug af naar Boxtel. Voor een ongeslagen Achilles’71 betekent dit de 5e competitie-winst op rij en het team kijkt uit naar de eerste match-up tegen BAL van volgende week in Weert!

Scoring: Alex Scale – 12, Leroy van Eijk – 9, Tosha Gommers – 8, Andre Smeets – 6, Maikel Boons – 6, Jaap Mutsaers – 5, Hasan Mutlu Dikinci – 5, Stacho Garay – 4, Lars Rutte – 4, Job Stikkelbroeck – 3.


31-10-2021Achilles'71 DS1 VS Fanatics'71 DS180 - 19(W)
12u00Jo GerrishalRoermond

After nearly a full month it was finally time to play our second game of the season. Ample practice time ensured the team was ready to take on the Fanatics ‘71 on their homecourt in Roermond.

Quarter 1:
Right from the start Achilles put on the pressure against a team that looked overmatched. Forward Cansu (#15) made her season debut and came out with great energy resulting in a nice lay-up and some free throws from a few of her 4 total steals. The first quarter was led by a balanced attack, getting all players involved, backed up by a strong man-to-man defense that didn’t allow Fanatics to get into the game.
Score: 4 – 20

Quarter 2:
In the second quarter Fanatics started to put up a bit more of a fight where Achilles got a little bit sloppy with their passing and defensive communication. Wanting to put more pressure on, we gambled in the backcourt, leading to switches and some more points for Fanatics. Center Hannah (#9), scoreless in the previous game, was not going to let that happen this time around and managed to use the baseline to great effect for 16 points in the game.
Score: 13 – 37

Quarter 3:
At halftime it was clear the team from Roermond was clearly overmatched. It was up to Achilles to clean up their mistakes and play a complete team game. Fanatics basically ran their offense through one guard and one center, working their butt off. If we could stop them, Fanatics would stagnate completely. Guard Dominique (#4) was in charge of stopping their ball handler and didn’t let her get anywhere while Egidija (#35) forced their center into bad shots. The resulting misses were cleaned up by Achilles and resulted in a smooth offense sharing the ball.
Score: 17 – 53

Quarter 4:
The last quarter the team wanted to put itself to the challenge and get to 75 points. Coach put the challenge on them to not let Fanatics get to 20. Our backcourt started to put more pressure on their guards resulting in 4 of a game high 5 steals for Melike (#27), and a lot of easy points for Patrice (#10) who ended with a game high 22. Added rebounds, steals and points from Nina (#16), who made her game debut, and Yvonne (#5) made sure Achilles managed 80 points and kept Fanatics to only 2 points in the quarter!
Score: 19 – 80