07-05-2022Achilles'71 XU10-2 VS Almonte XU10-120 - 46(L)
12u00Sporthal Achtse BarrierEindhoven

Photo by Egidija Jasinskyte(@eggi.capture.nl)

Eerste kwart
Het team is goed begonnen, maar Almonte is sterk aanwezig. Pim scoort nadat er al 2 punten bij de tegenstander zijn gezet kort erop scoort Igmar na toegekende vrije worp. Almonte kan nogmaals scoren door vrije worp na fout. Aantal pogingen in de rebound voor tegenpartij mislukken. Poging layup Igmar red hij net niet. Veel verdedigend werk van ons team. In de rebound scoort Almonte, stand is dan 7-3. Uiteindelijk geeft een fout van ons team een vrije worp voor Almonte wat de tussenstand 8-3 maakt.

Tweede kwart
Begint met dubbel dribbel en fout Almonte na verdediging terug richting doel, poging van Jayson. Ons team krijgt door een fout een vrije worp en Bram scoort 8-4. Kort daarna twee vrije worpen voor Almonte en wordt het 10-4. Uit via zijlijn, Owen probeert de bal weg te krijgen, Bram zorgt voor jumpbal. Deze wedstrijd gaat de bal over en weer. Fernando loopt weg met bal en scoort! Tegelijk maakt Almonte een fout in de shotpoging en krijgen we een vrije worp. Fernando scoort nogmaals en de tussenstand is 12-7. Almonte krijgt balbezit en scoort kort erna 14-7. Na over en weer een spannend moment waarbij Jayson aanzet doet richting basket, helaas wordt deze onderschept en krijgt Almonte weer kans met de bal. Vrije worp brengt de stand op 15-7.

Derde kwart

Directe actie van Jayson met een snelle opening. Almonte mist vrije worp 2x. Balbezit Almonte overheerst en ons team weet zich los te maken actie Fernando/Igmar poging met layup mis helaas. Uit via zijlijn daarna meteen een poging van Igmar. Diverse acties brengt het balbezit naar Almonte. Strijd om de bal eindigt in jumpbal, tussenstand 28-17.

Vierde kwart

Deze begint vlot met schot Almonte 30-17. Fout Almonte geeft Igmar 2x vrije worpen, 1x raak 30-18. Veel verdedigend van ons team en meerdere jumpbals geeft ons balbezit. Vasthouden is lastig, Almonte is sneller. Mooie actie van Owen, maar hij wordt echter omver gelopen. De stand is opgelopen naar 44-20 en ondertussen zijn we best veel fouten gefloten waardoor wij geen wissel meer hebben. De laatste seconden tikken weg en de eindstand is 46-20. U10-2 heeft hard gewerkt en laten zien dat er veel potentieel in het team zit. Op naar de volgende wedstrijd 15 mei in Gennep!

07-05-2022Achilles'71 XU12-1 VS Yellow Sox XU12-151 - 49(W)
12u00Sporthal 't ZandBakel

07-05-2022Achilles'71 XU12-2 VS E.B.C.G. XU12-123 - 75(L)
15u45De CoeveringGeldrop

XU12-2 speelde deze zaterdag de tweede wedstrijd van de seizoenshelft tegen koploper Geldrop in sporthal De Coevering. De vorige wedstrijd bleek dit een erg lastige tegenstander en vanwege de vakantie was het team ook maar met 6 spelers voor deze wedstrijd: Freek, Loek, Jezz, Loek, Makcim en Emiel(Die er ook al een wedstrijd van XU12-1 op had zitten eerder op de dag, maar daar was niks van te merken qua vermoeidheid!).

Toch was de motivatie bij wedstrijdaanvang bij de jongens uit Nuenen hoog en na een uitgebreide warming-up werd de focus deze wedstrijd voornamelijk gelegd op verantwoordelijkheid nemen aan de verdedigende kant, omdat daar voor het team nog de meeste winst te behalen is. Als we een momentje nodig hadden om rust te pakken dan doen we dat liever in de aanval dan in de verdediging. Ondanks een focus op verdediging waren Emiel, Freek en Makcim na harde dribbels voorbij de verdediging vaak niet bij te houden en hieruit kregen we aanvallend gedurende de hele wedstrijd een aantal mooie kansen.

Jezz maakte er vooral in de tweede helft een persoonlijke missie van om het anker van de verdediging te vormen en zorgde er voor dat doorgebroken spelers van Geldrop nooit een open basket zouden tegenkomen maar altijd over de uitgestrekte armen van Jezz heen moesten gooien voor elke score, Luuk kwam verdedigend in de tweede helft wat meer los en durfde feller achter jumpballen en steals aan te gaan en Loek was altijd in de buurt van de bal open te vinden om een pass te ontvangen nadat we succesvol als team de Geldrop aanval gestopt hadden om er zo voor te zorgen dat de bal snel doorgespeeld kon worden als er druk gezet werd.

De vorige wedstrijd tegen het team uit Geldrop eindigde in een resultaat van 102 – 16 in ons nadeel. Deze week wisten we daar als team verdedigend al zo’n 30 punten van af te scheren en ook zelf meer te scoren. Het eindresultaat is daarom ook totaal niet indicatief voor de progressie die het team, ondanks het feit dat er maar 6 spelers waren, heeft weten te boeken sinds de afgelopen wedstrijd tegen deze tegenstander en als de jongens deze stijgende lijn weten vol te houden dan zou de aankomende wedstrijd tegen Valkenswaard wel eens een hele interessante kunnen gaan worden!

07-05-2022Achilles'71 HS2 VS Deurne Pioniers HS180 - 84(L)
16u30De PeelhorstDeurne

07-05-2022Achilles'71 HS1 VS Valkenswaard Falcons HS172 - 51(W)
20u15De WedertValkenswaard

Het einde van de Meivakantie zou ook in deze wedstrijd een effect hebben op de aanwezigheid, maar in dit geval vooral bij de tegenstanders van het Shield of Achilles. De Falcons wisten maar 5 spelers op te stellen. Bij ons waren Derriel James, Alex Scale, Lars Rutten en Maikel Boons afwezig, maar met een team van 12 betekende dat dat we nog steeds 8 spelers hadden voor deze wedstrijd in Valkenswaard.

1e Kwart
Tegen een team van 5 man is het ‘gameplan’ vrij vanzelfsprekend; een fysiek zo vermoeiend mogelijke wedstrijd spelen en daar in de latere periodes van de wedstrijd de vruchten van plukken. Echter beginnen we de wedstrijd wat laks verdedigend waardoor Valkenswaard er een aantal driepunters in schiet en makkelijke lay-ups weet te vinden na aanvallende acties van spelers zonder de bal. Hasan Mutlu Dikinci opent de wedstrijdscoring voor Achilles’71 en leidt onze totaal 11 punten dit kwart met 4 van zijn eigen punten. Bart Ponte weet de basket te vinden met een 1-tegen-1 beweging tegen center Sem van Valkenswaard, die eigenhandig met 15 punten ons Shield of Achilles weet te uitscoren deze periode. Job Stikkelbroeck gooit er nog een bal in na een aanvallende rebound en Leroy van Eijk sluit de periode af met 1 van zijn 6 driepunters voor de wedstrijd. Na 1 kwart staat Achilles’71 11 – 22 achter.

2e Kwart
Ondanks de achterstand aan het begin van de periode is er bij onze heren geen moment een verlies van focus op het beoogde eindresultaat te bekennen. In plaats daarvan laat het Shield of Achilles zijn specialiteit in de verdediging wederom zien in zowel het 2e kwart, waar Valkenswaard maar 5 punten weet te scoren, als het 3e kwart waarin Valkenswaard in totaal 9 punten scoort. Andre Smeets start de omslag van het momentum in het begin van deze periode met een score + 1 vrije worp na een verdedigende fout van de Falcons. Vervolgens worden 2 punten van Valkenswaard afgewisseld met 7 punten vanuit Leroy en Jaap Mutsaers. Verdedigend spelen de Falcons een conservatieve verdediging om de energie zoveel mogelijk te besparen, maar dit geeft een hoop open opties voor onze heren zodra de bal een paar keer rondgegaan is en de volgende 2 punten van de Falcons worden wederom afgewisseld met 10 punten onbeantwoord vanuit Leroy en Tosha Gommers waardoor we tijdens de teambespreking in de rust genieten van een leiding van 31 – 27.

3e Kwart
Na een moment adem happen lijkt Valkenswaard aan het begin van de 2e helft heel even terug te komen zodra het 33 – 31 wordt, maar vanaf dat moment bikkelt het Shield of Achilles door en lijkt de vermoeidheid er bij de Falcons toch langzaam in te hakken. Want na dit moment gaat Achilles’71 op een 21 – 2 scoring run vanuit alle kanten en na een score van Stacho Garay deze periode hebben ook deze wedstrijd alle spelers een toevoeging gehad op het scorebord. 54 – 36.

4e Kwart
Het vierde kwart wordt gesealed met 3 driepunters van Leroy en 1 van Tosha. Valkenswaard weet nog wel 15 punten te scoren ondanks de vermoeidheid, maar met het verschil inmiddels al zo’n 20 punten is er nog weinig in te brengen vanuit Valkenswaard en voor dit seizoen weet het Shield of Achilles met een eindresultaat van 72 – 51 ongeslagen te blijven tegen de Falcons. Nog 3 wedstrijden te gaan voor onze heren dit seizoen. De eerstvolgende: Zondag 15 Mei tegen Pendragon in thuisbasis De Hongerman!

Scoring: Leroy – 24, Tosha – 15, Hasan – 9, Job – 8, Bart – 7, Stacho – 4, Andre – 3, Jaap – 2. Niet Spelend: Derriel, Alex, Lars, Maikel.

08-05-2022Achilles'71 XU10-1 VS BC Kimbria XU10-119 - 38(L)
10u00GeusseltMaastricht

In alweer de laatste wedstrijd van het seizoen voor onze XU10-1 winterkampioenen werd er zondagochtend afgereisd naar Maastricht voor een wedstrijd tegen Kimbria. Een team dat ons al eerder heeft weten te verslaan, maar wat de competitieve houding van onze spelers betreft wil dat helemaal niks zeggen over de vervolgwedstrijd.

Net als een paar van onze andere tegenstanders heeft Kimbria een enkele speler die aanvallend al erg vaardig is en nog lastig te stoppen voor onze spelers 1 tegen 1. Toch wist Achilles’71 deze wedstrijd het principe van team basketbal zowel verdedigend als aanvallend perfect te laten zien; Als 1 speler voorbij gelopen werd dan helpen we elkaar en deze eenheid binnen het team shockeerde de aanval van Kimbria vooral in de eerste helft van de wedstrijd.

Aanvallend aan onze kant gaat de bal snel en goed rond waardoor we een mooie leiding weten op te bouwen. Richting de tweede helft van de wedstrijd blijkt de tegenstander ons een paar keer toch iets te slim af ondanks een hard werkende verdediging gedurende de hele wedstrijd. Aanvallend vallen we iets meer terug op lange afstand schoten waardoor we niet meer aan het zoeken zijn om in de buurt van de basket te komen en hierdoor weten we onszelf niet genoeg te belonen voor al het harde werken en rebounden verdedigend om de wedstrijd te winnen.

De boodschap aan het einde van de wedstrijd is in ieder geval duidelijk: Dit is een team aan kinderen waarvan zeker de helft aan het begin van het seizoen nog niet eens op basketbal zat en waarvan ook maar een enkeling ooit eerder een competitiewedstrijd gespeeld had. Inmiddels heeft dit team wel meerdere wedstrijden weten te winnen in de ‘champions league’ van deze leeftijd en dat is allemaal te danken aan de inzet van alle kids om zichzelf te verbeteren en meer te willen kunnen toevoegen in een wedstrijd week na week. Of de laatste wedstrijd nou uiteindelijk eindigt in een winst of verlies is bijzaak tegenover de ontwikkeling die elke speler individueel dit seizoen heeft doorgemaakt en daarin zijn we ongetwijfeld de tweede helft van het seizoen ook zeker kampioen geweest!

08-05-2022Achilles'71 XU14-1 VS BC Lieshout XU14-232 - 54(L)
10u00De HongermanNuenen

08-05-2022Achilles'71 MU16-1 VS BC Deurne Pioniers MU16-133 - 65(L)

08-05-2022Achilles'71 MU22-1 VS Attacus MU22-149 - 55(L)
12u00De HongermanNuenen

08-05-2022Achilles'71 DS1 VS Venlo Sport Crusaders DS139 - 34(W)

Due to some absentees the ladies of Achilles would have to hold off the visiting Venlo Sport Crusaders with only 7 players in uniform. We haven’t seen this team since our first game of the season, so this would be a challenge.

Quarter 1:
We knew that Venlo tends to play pretty rough, and our only 2 subs just came back from being sick, so there was little room for error in this game. After Seray (#20) opened the score Venlo managed to go on a 10-2 run through their tall centers making quick shots over our defense. Melike (#27) came off the bench this game for limited minutes but managed to end the quarter with a three to close the gap a little.