Wedstrijdverslagen Week 2!

19-09-2020Achilles Ds1 VS Valkenswaard Falcons Ds111 - 106 (L)
14u45De WedertValkenswaard

Met een uiteindelijke uitslag van 106 voor Valkenswaard en 11 punten voor Achilles is dit misschien niet dé wedstrijd om naar huis over te schrijven. Toch bij deze een korte samenvatting van de wedstrijd. We waren met 6 speelsters naar Valkenswaard afgereisd om te spelen tegen de 8 speelsters waarvan we al wisten dat het niveau niet laag was. Scores aan de kant van Achilles zijn gemaakt door Cansu, Hannah en Dominique. Het merendeel van de wedstrijd kregen we een full-court press tegen ons, waar met hard werken af en toe een opening in gevonden kon worden. Helaas was tijdens deze press van de tegenstanders het aantal steals hoog, en werden deze keer op keer omgezet tot scores. Wat resulteerde tot de eerder genoemde uitslag. Wat benoemd moet worden is dat al onze zes aanwezige teamleden tot de laatste seconde op de klok hun energie hebben gegeven in zowel de aanval als verdediging.

Het was zeker een middag met frustrerende momenten, enigszins uniek in omstandigheden. Gelukkig is deze uitslag sportief opgepakt en heeft het zware werk het team dichter bij elkaar gebracht om nog harder te werken en sterker de komende wedstrijden in te gaan!

20-09-2020Achilles U14-1 VS BV Schijndel U14-250 - 35(W)
10u00De HongermanNuenen

Zondag vond de tweede competitiewedstrijd plaats van ons u14-1 team en we stonden 10 spelers sterk voor de eerste keer thuis tegen een u14 team uit Schijndel.

De wedstrijd begint heel sterk met een eerste kwart waarin Schijndel maar 4 punten weet te scoren tegenover 12 punten van ons. Met Rik, Mick en Lucas actief voor alle aanvallende en verdedigende rebounds weten onze jongens en meiden zich vaker in stelling te brengen om te scoren na missers en dit is een enorm voordeel voor Achilles’71 geweest gedurende de hele wedstrijd. Schijndel weet redelijk wat kansen te krijgen vanwege onze verdedigende positionering maar gelukkig in dit kwart nog onvoldoende winst uit de scoringspogingen te halen in ons voordeel. Het kwart eindigt in 12 – 4 voor Achilles’71.

Het tweede kwart weet Schijndel een kleine voorsprong te pakken bij een score van 14 – 15 vanwege de snelle dribbels en effectieve cross-overs van een van de Schijndelse spelers. Het tempo van de wedstrijd ligt relatief hoog en dit zorgde dit kwart voor ons nog regelmatig op dribbels zonder overzicht, waarbij open teamgenoten niet gevonden worden en we balverlies lijden ten gevolge van een dribbel recht in de klauwen van de verdediging of over de zijlijn. Gedurende het kwart wordt er wat meer door gewisseld. Denise weet zich tijdens wedstrijden altijd goed te positioneren naast de basket zonder verdediging en het is duidelijk dat Bob dit nog in het hoofd heeft van vorig jaar, aangezien we hier dit kwart ook wat scoring uit halen, op deze manier weten ook Tess en Timo goeie pass of scoring opties te vinden. Bij rust staat het 24 – 17 voor onze jeugd.

Het derde kwart begint met wat mooie scores van onze basketbalveteraan Jochem, die deze zondag voor het eerst aansluit bij het team voor wedstrijden, maar al langer basketballend actief geweest is bij E.B.C.G. Ook nieuwe aanwinst Tristan weet in het derde kwart zijn eerste score te maken in een basketbalwedstrijd. In de tweede helft beginnen onze spelers ook steeds beter begrip te krijgen van verdedigende positionering en onder andere Tristan, Lucas, Thomas en Bob passen deze principes gelijk toe om de spelers van Schijndel te proberen af te stoppen. Ook de aanvallen van Schijndel duren steeds langer omdat ze steeds minder ruimte krijgen vanwege onze goeie verdedigende positie. Het derde kwart eindigt met een score van 36 – 25.

In het vierde kwart proberen we wat meer effectief gebruik te maken van het overzicht dat onze dribbelaars nu wel behouden, en de lengte van onze langere spelers. Op deze manier weet onze topscoorder Mick zijn scoring voor deze wedstrijd uit te breiden. Verdedigend wordt de wedstrijd steeds fysieker maar hier zetten we ons doorheen om de wedstrijd sterk af te sluiten met een eindstand van 50 – 35 voor de eerste winst van u14-1 van het seizoen!

20-09-2020Achilles Hs3 VS BC Bumpers Hs256 - 34(W)

Achilles’71 HS3 team played against BC Bumpers MS2 on the 20th of September. The game can be described as defensive battle between two teams. Both teams defended their basket quite efficiently and because of that, final score was quite low.
In the first period, HS3 team started the game with full court man to man press. As a result of this press, the opposing team had hard time bringing the basketbal from their half of the court to HS3’s halfcourt. During this period, BC Bumpers also used zone defense effectively against the HS3 team. As a result, the first quarter was ended with score of 20 – 16.

The second quarter, HS3 team effectively attacked the zone defense. Beginning of the second quarter, HS3 increased its lead with a 10 – 0 run with effective outside shooting and drives to the basket. The quarter was continued with both sides scoring a couple more points and missing a lot of shots. At the end of the half, the score was 35 – 20 in favor of Achilles’71.

Second half of the game was continued in controlled manner between two defensive teams. With full court press, HS3 team forced their opponent to turnovers but had a hard time scoring against the zone. HS3’s lead continued to increase at third quarter and fourth quarter by 4 point and 3 point respectively. The game was ended with the score of 56-34.

20-09-2020Achilles Hs2 VS Attacus Hs369 - 58(W)
12u00De HongermanNuenen

20-09-2020Achilles Hs4 VS High Five Hs279 - 84(L) OVERTIME

At noon on Sunday, 20th September Achilles’71 HS4 welcomed in De Hongerman High Five HS2 club from Tilburg. It was evident from the very beginning that the guests had a clear advantage of height. However at the beginning the home team was compensating it well with mid-range and three point shooting, and during most of the first quarter no team had an advantage of more than two points. It ended with 20 – 18 for Achilles’71 on the scoreboard.

The second quarter exhibited a much intensified defense on both sides of the court. The game remained very close until a sudden 8 – 0 run by Achilles’71 during the last 1:10 minutes, which gave them fairly significant advantage before the start of the second half, 40 – 31.

The third quarter started with Achilles’71 quickly running into the team foul trouble in the first three minutes. Meanwhile, the High Five club continued running their exemplary organized offense with many efficient screens that often prevented defenders from getting to their spots in time and thus having no other option than committing further fouls. Converting the free throws to points, the guests came back to the game, with the third quarter ending 60 – 56.

The High Five club began the fourth quarter with a 6 – 0 run. It was evident their physical playing style was getting the home team worn out. Achilles’71 tried responding by full-court press, but the guests were clearly prepared, and their accurate long-range passing often resulted in open lay-ups. With 25 seconds left in the quarter High Five was already ahead, 71 – 75. At this moment Kaan Tuncer from the home team provoked an unsportsmanlike foul on a fast break, and sank one of the free throws, bringing Achilles’71 hopes back. Immediately afterwards Martin Zobl scored a difficult three pointer, sending the game to overtime.

However, High Five did not lose their concentration at this unexpected moment. Their patient and well-organized zone defense allowed Achilles’71 to score only 4 points during the last five minutes, and take their first win of the competition, 79 – 84.

20-09-2020Achilles U10-1 VS BC Heeze U10-16 - 46(L)
13u15De PompenmakerHeeze

Afgelopen zondag was het dan zover: de eerste competitiewedstrijd van Achilles’71 U10-1. Voor het grootste deel van het team was het de allereerste officiële wedstrijd. Spannend dus! We speelden vandaag met Jayson, Linc, Nigel, Helena, Sarah, Noor, Lucas en Züleyha. BC Heeze was de tegenstander en met het inspelen zagen we al dat ze erg goed waren en dat het pittig zou gaan worden.

Na een wat onwennig begin, begon het toch steeds wat beter te lopen. Er werd goed samengespeeld en ook het verdedigen met de handen omhoog bij een schot, ging steeds beter. Er werd ook goed rondgekeken, gepasst en sommigen durfden te gaan voor een actie. Lucas en Helena zagen goed wie er vrij stond en passte dan heel mooi over de tegenstanders heen. Sarah en Noor durfden te gaan voor actie en dribbelden snel iedereen voorbij richting de basket. Linc onderschepte een paar keer een bal die richting de tegenstander ging waardoor hij toch wat ballen van hen tegen kon houden. Nigel en Jason konden de bal na een tegenscore, heel goed uitnemen en zorgde ervoor dat de bal bij de goede speler terecht kwam. En niet te vergeten een paar mooie blocks van Züleyha. Hier en daar werden er wat foutjes gemaakt; vooral de veldlijnen in de gaten houden werd soms even vergeten. En het verdedigen met de handen omhoog bij een schot, mocht wat strakker. Met drie wissels op de bank was er genoeg energie voor iedereen om de wedstrijd goed vol te houden. Hoewel al snel duidelijk was dat de tegenstander erg goed was, bleven we ervoor gaan en kwamen er na een tijdje toch wat scores. Uiteindelijk hebben we 6 punten kunnen pakken en dat is super knap!

Al met al was het een leuke en leerzame wedstrijd waarbij we tot het einde lekker hebben kunnen spelen allemaal. De leerpunten nemen we mee naar de training.

20-09-2020Achilles Hs1 VS Agathos Hs171 - 62(W)
14u00De HongermanNuenen

Heren 1 speelt de eerste heren centercourt wedstrijd ooit in Nuenen afgelopen zondag als afsluiter van een over het algemeen succesvolle dag aan thuiswedstrijden tegen de heren van het eerste team van Agathos. Agathos had afgelopen week hun eerste wedstrijd gewonnen tegen het eerste team van Deurne, dus dit beloofde een competitieve wedstrijd te worden tussen twee ongeslagen teams in Nuenen. Alex Scale is nog steeds absent deze week, de rest van het team is compleet.

Het eerste kwart begint wat stroefjes aan beide kanten. Agathos is op komen dagen met totaal 7 spelers en besluit daarom een zone verdediging toe te passen voor de gehele wedstrijd. Onze heren besluiten juist extra druk te zetten in de verdediging om de Agathos spelers te vermoeien in de latere stadia van de wedstrijd, maar de heren van Agathos weten dit goed vol te houden ondanks een tekort aan spelers. Het eerste kwart kent scoring van 6 van de 11 spelers van Achilles’71, aangevoerd door 5 punten van Andre Smeets, die dit kwart met zijn aanvallende dreiging een hoop kansen weet te creëren. Dit kwart eindigt in 17 – 15 voor Achilles’71

In het tweede kwart gaat de score gelijk op(een trend die zich voor de gehele wedstrijd zou voortzetten). Ook dit kwart zetten 7 van de 11 spelers van Achilles’71 punten op het bord. Vaste bankspeler Aryan Dirksen komt er in de latere minuten van het tweede kwart in en scoort 2 driepunters om wat ruimte voor Achilles’71 te creëren, maar de heren van Agathos weten dit te beantwoorden en komen direct weer terug op de hielen van ons herenteam. Bij rust is de score 36 – 34 in ons voordeel, nadat Tosha Gommers de helft weet af te sluiten met een driepunter.

In het derde kwart willen onze heren het momentum van de wedstrijd naar zich toetrekken en neemt de verdedigende intensiteit wat toe, dit leidt tot een aantal balverlies momenten van Agathos, maar ook een aantal fouten aan de kant van Achilles’71, waardoor de heren wat beperkt blijven in hoeverre ze de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken dit kwart. Leroy van Eijk weet dit kwart wat steals te pakken en scoort 7 van zijn game high 15 punten voor Achilles’71 om de scoring van het kwart te leiden. De wedstrijd gaan met een kleine leiding voor onze heren van 56 – 52 het laatste kwart in.

In het laatste kwart krijgen we een kleine leiding met onder andere 7 punten van Maikel Boons maar de Agathos heren blijven in de buurt. Met nog anderhalve minuut op de klok aan speeltijd scoort Leroy van Eijk de verlossende 3 punter waarmee onze heren 9 punten voor komen te staan aan het einde van de wedstrijd en daarmee pakt ons ongeslagen eerste herenteam de tweede overwinning thuis op centercourt bij een eindstand van 71 – 62!