Wedstrijdverslagen Week 39!

Speelronde 3

Zondag 29 september 2019

Achilles Ds1 @ Vido Ds1

Na de onverwachte nederlaag tegen Kimbria van de week ervoor was Achilles vastberaden om het goed te maken tegen mede koploper en kampioenschaps kandidaat BC Vido. De wedstrijd vond plaats in Sporthal De Ekkerman in Veldhoven.
Nog zonder puntverlies waren de dames van Vido heel zelfverzekerd.
De starters van Achilles begonnen onder leiding van de jarige captain het eerste kwart echter furieus en maakten duidelijk waarvoor ze afgereisd waren: 2 competitie punten! Aan beide kanten van het veld kreeg BC Vido maximale druk te verduren. De verdediging concentreerde zich vooral op het playmakende topscorer van Vido die in de voorgaande wedstrijden van de Veldhovense ploeg onwillekeurig huishield. De opdracht voor de guards van Achilles was dan ook duidelijk, uitschakelen!
En dat was dan ook precies wat ze consequent deden. Ook al kende de wedstrijd veel voorsprong wisselingen was de angel duidelijk uit het spel van Vido gehaald. Achilles ’71 Ds1 had de wedstrijd stevig in handen en gaf niks meer weg. In de laatste 30 seconden kreeg Vido na een timeout nog een mogelijkheid tot aansluiting. Het schot verdween door de aanhoudende verdedigende druk echter over het bord. De wedstrijd werd definitief op slot gedaan door 2 vrije worpen aan de andere kant.
Game, set, match Achilles!

Eindstand 53 – 49 (W).


 

Zondag 29 september 2019

Achilles Ds2 @ BV Rooi Ds1

Aan het eind van de zondagmiddag stond de uitwedstrijd tegen de dames van BV Rooi op de planning. Met 12 spelers op de bank hadden de dames 2 van Achilles wederom twee spelers die hun eerste wedstrijdminuten maakten. Om 16:00 ging de bal de lucht in en 2 minuten stond Achilles met 0-7 voor. Een poging om gebruik te maken van de vele spelers en een full-court press neer te zetten pakte helaas niet goed uit. Er vielen teveel gaten in de verdediging en BV Rooi wist er goed uit te komen. BV Rooi wist met een zone verdediging de aanval van Achilles goed te ontregelen wat resulteerde in een 7-7 gelijke stand na het eerste kwart. Het tweede kwart werd meteen gestart met een driepunter van Achilles maar de dames van BV Rooi maakte goed gebruik van hun lengte en pakte meerdere malen de rebound om hun aanvallen in leven te houden. Toch ging Achilles met een 14-20 voorsprong de tweede helft in. Op zoek naar een aanvallend plan dat werkte tegen de sterke zone van BV Rooi raakte de dames van Achilles helaas heel hun ritme kwijt. Door de verdediging kwamen we niet vaak tot een vrij schot en zelfs wanneer de fastbreak de verdediging te snel af was werden er open kansen gemist. In de verdediging werd er hard gewerkt maar door de lengte en kracht van BV Rooi bleef het lastig om ze weg te houden bij de basket. Door het verloren ritme en de opstapeling van slordigheden bij Achilles wist BV Rooi zich helemaal terug te knokken in de wedstrijd en eindigde het derde kwart met nog maar 2 punten voorsprong voor Achilles, 19-21. Het vierde kwart werd een defensief slagveld. Beide teams gebruikten hun eigen verdedigende kwaliteiten om geen enkele makkelijke score toe te laten. Helaas bleef Achilles slordig in de afronding wat resulteerde in een 26-26 gelijke score en dus een verlenging. De verlenging leek een zelfde defensieve intensiteit te leveren als het 4e kwart maar na 2 minuten werd de score opengebroken met een lay-up en een vrije worp om Achilles op een 26-29 voorsprong te brengen. Gemiste vrije worpen aan weerszijde hielden de score intact waarna de coach Achilles tot rust maande om de aanval breed te spelen en vooral de bal te behouden. Ondanks dat de dames 2 van Achilles niet altijd even goed naar de coach luisteren en er daarom een paar seconden later alweer een driepunter de lucht in ging was deze gelukkig prachtig raak, waarna een steal en score de winst over de streep wisten te trekken.

Eindstand na Overtime 26 – 34 (W)


Zondag 22 september 2019

Achilles Hs1 @ Virtus Hs2 

Vooraf
Virtus is een bekende tegenstander voor ons. Een paar jaar terug hebben we twee zeer spannende laatste wedstrijden van het seizoen tegen elkaar gespeeld. Waarbij het draaide om het kampioenschap. Dus we konden ons voorbereiden op een klein veld en een paar bekende gezichten.
Virtus had zover pas 1 wedstrijd gespeeld, waarbij we konden zien dat er 3 spelers het team dragen in scoring; Kees Visser, Max verhoeven en Stijn Cornet die er ver boven uit stak met 29 punten. Dus we waren gewaarschuwd. Aangekomen bij de sporthal in Werkendam waren we positief verrast dat de vloer vernieuwd was met nieuwe belijning. We zagen dat we een tegenstander hadden van gelijke lengtes, leeftijd en snelheid. Scheidsrechters waren er netjes op tijd, game on.
Eerste kwart
We beginnen de wedstrijd scherp met een 7 punten run door hot shooting van Alex Scale, maar vooral ook de team effort in defense. We waren scherp maar vooral overal op tijd bij. Daarnaast zorgde het plakkende defensieve werk van Stacho Garay ervoor dat Kees Visser, rugnummer 5, het spel voor Virtus niet wist neer te zetten. Maar wanneer spel opzetten niet lukte, nam Kees het heft in eigen handen en scoorde in het 1e kwart 6 van de 13 punten voor Virtus. Maar de hot shooting streak vanuit Achilles’71 zette door, Alex Scale zorgde in zijn eentje voor 12 punten in het eerste kwart en Aryan Dirksen voegde daaraan toe met zijn eigen 15 punten.
Tweede kwart
13-29 beginnen we aan het tweede kwart. De tegenstander was duidelijk van slag en had geen antwoord op onze verdediging. In ons offense gingen we de bal delen. We gingen opzoek naar de beste opties, naar de 1 tegen 1 scoring pogingen. Dit heeft er voor gezorgd dat de score mooi verspreid werd, en dat bijna iedereen aan score toekwam. Hasan nam in de 2e kwart iets meer het voortouw en heeft 6 van zijn 8 totale punten in het tweede kwart gescoord. Maar het mooiste was de defensieve inzet. We houden Virtus heel het tweede kwart op maar liefst 5 punten. En gaan de rust in met een score van 18-47.
Derde kwart
Ondanks de waarschuwingen gedurende de rust, waren we niet voorbereid op de felle start van Virtus. Waarbij we verdedigend focus hadden op bepaalde spelers, kwamen er andere spelers naar voren voor Virtus, om het team scorend op gang te krijgen. Zo was Joey Keppel in zn eentje goed voor 8 punten in het derde kwart, ook werd Kees Visser wakker; Vanuit de pick&roll kwam Kees meervoudig goed open voor z’n schot aan de top van de bucket, goed voor 7 punten in het derde kwart. Overall was de scherpte in verdediging weg bij ons. De thuisploeg passte zich ook verdedigend aan en stappen over op een 3-2 zone defense, waarbij ze slim afwisselen tussen zone en man-to-man defense. Ondanks de twee time-outs hadden we hier moeite mee en Virtus kwam terug. We eindigen het derde kwart met een score van 42-59.
Vierde kwart
Nog niks aan de hand zou je zeggen.. Maar Virtus blijft vechten en ze blijven vooral in de zone. Wanneer bij ons de schoten niet meer vallen en er een paar keer slechte keuzes gemaakt worden inside, komen er een aantal fast breaks van Virtus en gaan ze op een run van 16-3. Het staat nog maar 58-62. We zaten in een negatieve spiraal en het leek alsof we er niet uit zouden komen. Maar om ons inside te stoppen, pakken de spelers van Virtus veel fouten op waardoor ze in foutenlast belanden met nog zo’n 4/5 minuten te gaan. Ondanks de slechte start van de vierde kwart, eindigen we sterk met een eigen run van 2-15. Deze run is vooral omdat we ook verdedigend wakker worden. We zijn fel en zitten weer overal bovenop. En ook op de zone van Virtus hebben we eindelijk grip, mede dankzij Theron Garay die er makkelijk doorheen penetreert voor eigen scores of een kick naar wide open shots. De combinatie van Theron- en Stacho Garay heeft voor een te hoge druk gezorgd bij Virtus waardoor het team knapte. Theron Garay leidt het laatste kwart met 7 punten.

Eindstand 77 – 60 (W).