Wedstrijdverslagen Week 5!

31-01-2020Achilles Ds1 @
Tantalus Ds1
74-50 (L)
21u30Universitair SportcentrumEindhoven

Op de eerste avond van het weekend stond de uitwedstrijd tegen Tantalus op het programma.
De ploeg uit Eindhoven koerst stevig af op een kampioenschap. Hoogstens de Bumpers uit Sittard kunnen ze daar nog van af houden.

De laatste twee wedstrijden tegen Tantalus verliepen niet goed voor Achilles ’71 nu het tempo dat werd opgelegd door de dames uit Eindhoven grotendeels niet bijgehouden kon worden. In aanhoudende (mini) runs nam en hield het studententeam vakkundig afstand en speelde beide wedstrijden probleemloos uit.

In het eerste kwart van deze game was Tantalus duidelijk hetzelfde van plan. Met een wijde spacing gekoppeld aan een goede passing werd zorgvuldig gezocht naar een zwakte of onoplettendheid in de verdediging van het bezoekend Achilles. Deze gaten werden al snel gevonden wat resulteerde in een achterstand van meer dan tien punten.

Na een timeout om de run een halt toe te roepen en de orde weer te herstellen kwam er een ander Achilles binnen de lijnen dat nu wel scherp verdedigde. Al bleef Tantalus scoren, deed Achilles dat nu ook regelmatig met nogal wat verdedigende stops tussendoor. De rust werd gehaald met een voorsprong voor de thuisploeg van 8 punten.

Na rust begon Tantalus net zo sterk als in het eerste kwart. Het verschil werd weer opgevoerd. Ook al verdedigde Achilles redelijk was het schotpercentage van Tantalus gewoon heel hoog. Ze lieten duidelijk zien waarom ze eerste stonden. Achilles overleefde deze wedstrijd meerdere runs en hield Tantalus in ieder geval grotendeels binnen striking distance maar de laatste in het vierde kwart was iets teveel van het goede.

Ook in deze 3de en laatste match up eiste kampioenenploeg Tantalus de punten op.
01-02-2020Achilles XU12-1 @
Jumpers XU12-1
54 - 18 (W)
18u00De WettelingVenray

Een week na de allereerste wedstrijd voor de U12, stond Jumpers in Venray op het programma. We reisden (voor de 2e keer) af naar Venray met een klein groepje, omdat er een aantal afmeldingen was. We moesten het met 5 kids doen, namelijk Bob, Jasper, Denise, Timo en een gastspeelster van de U10 die haar debuut maakte bij U12: Sara! Uiteraard hadden de coaches van tevoren gekeken naar de andere uitslagen van de competitie en dat gaf ons het idee dat deze teams wel eens aan elkaar gewaagd zouden kunnen zijn en dat de winst voor het grijpen zou kunnen liggen. Eenmaal aangekomen zagen we dat zij met een wat jonger team waren, maar wel met 3 kinderen meer, spannend!

De kids begonnen heel sterk aan de wedstrijd. Ze hadden veel goede steals, waardoor ze rennend naar de overkant konden in de fast break. Deze fast breaks werden ook benut door Denise, Timo en Bob, zoals te zien was in de score na het eerste mini-kwart: 1-9.

Na het eerste mini-kwart vochten de kids van Jumpers zich terug in de wedstrijd, tot een score van 7-11. Toen onze eigen U12 dit merkte, gingen zo los, want deze wedstrijd wilden ze koste wat het kost winnen. Ze maakten vervolgens weer veel steals en waren een stuk sneller in de omschakeling. Bob zorgt voor veel scores door zijn sterke steals, zijn snelheid en zijn goede lay-ups. We hebben een run van 4-16, de winst was te ruiken!

In de tweede helft was de boodschap duidelijk: blijf rennen, maar vooral, kijk wie er vrijlopen en probeer meer over te passen. De kids luisterden hier heel goed naar en de bal was dus steeds vaker in de handen van alle spelers van het team. Dit zorgde er dus ook voor dat iedereen kansen kreeg en dat ook Jasper en Sara scores op hun naam zetten! Hierdoor had het hele team dus gescoord en was het gejuich erg luid vanuit de coaches en het publiek.

Uiteindelijk is de wedstrijd gewonnen met een fantastische score: 18-54! Alle spelers hebben hun steentje bijgedragen en hebben heel de wedstrijd gespeeld! Jasper liet zien dat hij dribbelen steeds beter onder de knie krijgt en gedurende de wedstrijd ook steeds beter rondkeek en passes gaf. Denise en Sara hebben de hele wedstrijd gerend, vrijgelopen en veel rebounds gepakt, waardoor ze ook veel kansen kregen en benutten. Timo heeft laten zien een goed 3-punterschot in huis te hebben en heeft gezorgd voor de 1e rake vrije worp van ons team. En dan nog de captain, Bob heeft het team op zijn rug genomen met zijn 36 (!) punten en liet zien dat hij overal aanwezig is in de verdediging. De coaches en de ouders zijn ontzettend trots op het U12 team, die al veel vooruitgang laten zien sinds de 1e wedstrijd van vorige week. Eerste win, goed bezig!

01-02-2020Achilles Hs1 @
Jumpers Hs1
72 - 54 (W)
20u00De WettelingVenray


Nadat U12 had laten zien hoe het moest in Venray met de eerste winst van hun seizoen, was het nu aan onze gemotiveerde heren om hetzelfde resultaat neer te zetten in hun eigen uitwedstrijd in Venray voor winst #10 van het seizoen.

Het eerste kwart begint wat stroef, onze heren kennen deze tegenstander al jaren, maar ze hebben in de tussentijd van afgelopen wedstrijd en nu wat nieuwe spelers weten te recruiteren, waar we even aan moesten wennen. Het eerste kwart eindigt met een lage score van 12 – 18 in het voordeel van de Jumpers.

In het tweede kwart schakelen we bij in defense, en laten we maar 8 punten toe. Ondertussen weet bijna iedereen van Achilles’71 dit kwart te scoren. De scoring leaders dit kwart; Laurens Aelberts en Stacho Garay, beide met een 5tal punten. Het tweede kwart eindigt 33 – 26 in ons voordeel.

Het derde kwart wordt gedomineerd door een aantal driepunters van Alex Scale en Job Swinkels. Job leidt dit kwart ook de scoring met 9 van zijn in totaal 11 punten. Dit kwart vergroten we het gat in scoring en we gaan het vierde kwart in met een score van 54 – 44.

Alex Scale had de smaak te pakken van het derde kwart, en scoort nog 9 punten in het vierde kwart voor in totaal 20 punten. Venray komt niet meer in de buurt en net als vorige wedstrijd weten alle achilles’71 spelers op het sheet scoring toe te voegen. Winst nummer 10 is een feit. Aankomend weekend: De seizoensbepalende wedstrijd tegen Yellow Sox thuis!

02-02-2020Achilles Ds2 @
Oirschot Ds3
31 - 42 (L)
10u30De KemmerOirschot

Vroeg in de ochtend van zondag 2 februari staan de dames 2 klaar om het op te nemen tegen de dames 3 van de thuisploeg in Oirschot. Een stevig gevulde ziekenboeg zorgt er voor dat de uitploeg met slechts 7 speelsters aan de wedstrijd kan beginnen. Het eerste kwart begint wat rommelig en de verdediging is een aantal keer te laat om het de schutters van Oirschot moeilijk te maken. De open driepunters resulteren in een 15-4 achterstand na het eerste kwart.

Gelukkig pakken we na het eerste kwart de verdediging iets strakker op en weten we ook zelf onze aanval iets beter neer te zetten. Langzaamaan wordt het gat iets kleiner waardoor de stand bij rust 22-12 is.

Nadat er in eerste helft weinig gefloten, en daardoor veel geklaagd, werd hebben de scheidsrechters beide teams gevraagd om zich stil te houden. Gelukkig wordt er in de tweede helft ook daadwerkelijk beter gefloten en weet ploeg van Achilles hier gebruik van te maken door de bal rond te laten gaan en sterk naar binnen te driven. Guard Melike Polat raakt gedurende de wedstrijd 7 van haar 8 vrije worpen en houd met 15 punten totaal de ploeg in de wedstrijd. Het harde werk en de aansterkende verdediging mag echter helaas niet genoeg baten en de punten blijven bij een eindstand van 42-31 in Oirschot.

02-02-2020Achilles Hs2 @
BAL Hs2
86 - 88 (L)
15u00Op Den DasWeert

1e kwart
Thuis team begint hot, ze schieten vrijwel alles wat ze los laten raak. Waarbij ook vermeld mag worden dat wij niet goed genoeg aan het verdedigen zijn. Deze trend zet zich de hele game voort. Ondanks dat we 21-11 achterstaan eindigen we de laatste kwart met een 7-2 run waardoor het 23-18 staat.

2e kwart
W hebben wederom geen antwoord op het scherp schieten van BAL. Nummer 6 van BAL, Jorrick, scoort dan ook 13 punten in de tweede kwart alleen, van zijn totale 18 punten.

3e kwart
Aan de tweede helft staat het 49-40, maar ondanks dat beginnen we toch zwak. BAL loopt uit tot 16 punten verschil. Eind derder kwart worden we wakker en iets schepper. Nick begint drietjes te raken en scoort 9 punten in de derde kwart van zijn totale 24 punten. Kaan wordt met 5 fouten uit de wedstrijd gefloten. We gaan de laatste kwart in met 75-67.

4e kwart
We geven niet op en weten terug te komen. Scores beginnen te vallen en aanval loopt goed. Maar zo makkelijk we scoren geven we ook de scores makkelijk weg. Laatste minuut staat 87-86. Maar op het einde lukt het Achilles niet om de plays goed uit te spelen. Waardoor we in de laatste secondes genoodzaakt zijn om fouten te maken. BAL raakt maar 1 vrijworp waardoor er nog hoop is. We krijgen nog 2 kansen vanuit de out of bounds maar worden helaas niet benut.